Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Lista noilor restricții adoptate…

DOC Lista noilor restricții adoptate de CNESP în contextul apariției noii tulpini B.1.1.529 – Omicron a coronavirusului de tip nou

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) au adoptat duminică seara, 28 noiembrie, noi măsuri restrictive în legătură cu apariția noii tulpini B.1.1.529 – Omicron – a coronavirusului de tip nou și a clasificării acesteia drept îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății.

CNESP a decis introducerea regimului de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi). Carantina poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ. A fost stabilită și interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.

Totodată, Comisia a discutat despre posibilitatea introducerii ulterioare a unor măsuri suplimentare cu privire la persoanele care sosesc din state considerate cu risc de transmitere a noii tulpini, urmând a fi monitorizate atent evoluțiile epidemiologice și fluxurile de pasageri în următoarele zile.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost însărcinat să întreprindă măsurile necesare pentru a determina dacă există cetățeni ai Republicii Moldova în statele menționate mai sus și ce măsuri de repatriere pot fi întreprinse pentru aceștia, după caz.

Comisia recomandă evitarea deplasărilor peste hotare în cele 8 țări, precum și în alte state în care au fost depistate cazuri de infectare cu tulpina Omicron, fiind subliniată în cursul discuțiilor importanța informării prealabile cu privire la situația epidemiologică din țările de destinație.

Decizia integrală a CNESP:

O variantă nouă SARS-CoV-2, aparținând liniei Pango B.1.1.529, cu un număr mare de mutații ale genei S în comparație cu virusul original, a fost detectată la începutul lunii noiembrie 2021 în unele țări din regiunea de sud a continentului african. La 26 noiembrie 2021, varianta a fost desemnată ca una îngrijorare și a primit denumirea de Omicron, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Varianta Omicron a fost detectată pentru prima dată în probe colectate pe 11 noiembrie 2021 în Botswana și pe 14 noiembrie 2021 în Africa de Sud. Începând cu 26 noiembrie 2021, cazuri legate de călătorii din țări sudafricane au fost detectate și în Belgia, Hong Kong, Israel, Marea Britanie, Germania și Italia. Omicron este varianta cu cele mai multe mutații detectate de la începutul pandemiei până în prezent, ceea ce prezintă îngrijorare, deoarece ar putea fi asociată cu o transmisibilitate mai înaltă și cu un risc crescut de reinfecții.