Precizările ministrei Sănătății cu privire la pregătirea sistemului de sănătate pentru a face față noului val al pandemiei COVID-19

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a făcut miercuri, 12 ianuarie, mai multe precizări cu privire la pregătirea sistemului de sănătate pentru a face față noului val al pandemiei COVID-19.
În R. Moldova, varianta Omicron nu a atins nivelul unei transmiteri comunitare și este sporadică. Aceasta reprezită circa 10% din toate cazurile, spune Ala Nemerenco.
„Incidența în ultimele 7 zile a constituit 99 de cazuri la 100 de mii de populație, fiind cu 7% mai mare decât săptămâna precedentă. Ieri au fost înregistrate peste 1000 de cazuri. Ultima dată când a mai fost înregistrată o cifră similară – peste o mie de cazuri, este data de 12 noiembrie. Este îngrijorătoare creșterea numărului de cazuri de infectare în rândul copiilor, cu circa 50%. Totodată, este în descreștere mortalitatea și cazurile grave. După cum au demonstrat rezultatele secvențierii realizată acum trei zile, în R. Moldova, varianta Omicron nu a atins încă nivelul unei transmiteri comunitare și este sporadică, reprezentând circa 10% din toate cazurile. Probabil că în următoarele 2-3 săptămâni situația va fi alta. Actualmente, am dispus actualizarea Protocolului Clinic Național, în special, capitolul tratamentului COVID-19 și a măsurilor de autoizolare în carantină pentru diferite categorii de populație. De exemplu, perioadele de călătorie pentru călători atunci când ei sunt vaccinați. Planificăm până la sfârșitul săptămânii să avem adoptată ediția 7 a Protocolului”, a declarat ministra Sănătății.
Pregătirea spitalelor
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, dă asigurări că în cazul în care situația epidemiologică din R. Moldova va escalada, în spitalele din țară sunt paturi suficiente pentru pacienții care vor fi infectați cu noul coronavirus.
„În valul din toamnă, pe apogeu, erau activate în total 4200 de paturi și am folosit maxim 3900 de paturi în cele mai grele zile. Acum am pregătit un plan concret pentru trei scenarii care vor include spitalele, diferite departamente ale acestor spitale în dependență de cod. Actualmente, suntem încă în „cod galben”. Avem un scenariu de pregătire, avem un alt scenariu pentru „codul portacaliu” sau de „codul roșu”, dar va depinde foarte multe deschiderea spitalelor de presiunea pe care pandemia o va exercita asupra sistemului spitalicesc. În momentul de față avem reactivate în total pe țară 1235 de paturi, dintre care 215 sunt pentru terapia intensivă.
Ocupate astăzi dimineață aveam 1011 și 142 de pacienți la terapia intensivă. Majoritatea acestor paturi sunt în Chișinău, câteva republicane și municipale pe care suntem concentrați ca să oferim repaus celorlalte, în special, disponibilitatea de a se ocupa cu alte categorii de pacienți. Avem organizate paturi în toate zonele țării: Edineț, Soroca, Florești, Ungheni, Orhei, Cahul, Căușeni, Comrat, Ceadîr-Lunga și Bălți. Pentru codul de incidență portocaliu vom reactiva încă 1391 e paturi la cele existente, dintre care 87 de reanimare. În codul de incidență roșu vom pregăti încă 2000 de paturi. Pentru o situația care ar putea escalada și pune o presiune mare pentru sistemul spitalicesc, că avem un fond de paturi în sistem suficient. La republicane sunt la zeci de mii și peste 500 de paturi de reanimare”, a spus ministra.
Cât privește Centrul COVID-19 de la Moldexpo, Nemrenco spune că acesta a fost conservat. „Blocul de tratament este închis, iar în blocul de triere sunt pacienți care sunt transportați de către serviciul de ambulanță. Acordă doar servicii de triere pacienților de COVID-19 până la efectuarea testelor PCR”.
În R. Moldova a fost confirmată varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.
Potrivit Ministerului Sănătății, din totalul de 149 de probe preselectate pentru secvențiere, în perioada 1 – 8 ianuarie curent, în 16 a fost depistată varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Varianta Omicron a fost confirmată la 15 adulți și la un copil de două luni. În total, opt persoane confirmate cu varianta Omicron sunt spitalizate, iar alte opt primesc tratament la domiciliu. Nouă persoane din cele 16 confirmate cu varianta Omicron nu sunt vaccinate.
De la începutul pandemiei, în țara noastră au fost înregistrate 382 124 de cazuri de COVID-19. În R. Moldova predominantă continuă să fie varianta Delta, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).