Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Ministrul Marcel Spatari, despre…

VIDEO Ministrul Marcel Spatari, despre platforma compensatii.gov.md și programul „Ajutor la contor”

Miercuri, 12 octombrie, a fost lansată Platforma online compensatii.gov.md, pe care cetățenii se pot înregistra pentru a primi compensații în perioada de iarnă. Cum se vor descurca cei care nu au acces la internet și abilități de comunicare online? Ce riscuri de trișare în procesul de determinare a categoriilor de vulnerabilitate există? Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a răspuns la întrebările ZdG despre programul „Ajutor la contor”.

Compensații la energie vor fi acordate începând cu facturile pentru luna noiembrie, care vor fi emise la începutul lunii decembrie și consumatorii casnici vor vedea în factură care este categoria de vulnerabilitate și compensația aferentă acestei categorii. Guvernul va veni în luna noiembrie cu o hotărâre în care va fi indicată exact valoarea compensației pentru fiecare categorie de vulnerabilitate.

Conform datelor Guvernului, banii alocați compensării creșterii tarifului la energie, disponibili în fondul de reducere a vulnerabilității energetice „ar permite reducerea în medie a facturii (prețului pentru un metru cub n.r.) la gazele naturale cu 12-13 lei”, a subliniat ministrul Spatari. „Este o valoare medie… și facturile vor putea fi reduse mai mult pentru cei mai vulnerabili și mai puțin pentru cei mai puțin vulnerabili”, a mai spus ministrul.