Principală  —  IMPORTANTE   —   Valoarea de piață a terenului…

Valoarea de piață a terenului fostului Stadion Republican a fost stabilită. APP: „Evaluatorul a prezentat o cifră pe care nu o putem divulga la moment”

Valoarea de piață a terenului fostului Stadion Republican a fost stabilită. Agenția Proprietății Publice (APP) susține că evaluatorul a prezentat o cifră pe care nu o poate divulga la moment, la fel și denumirea companiei cu care a semnat contractul pentru stabilirea prețului terenului, invocând clauze de confidențialitate incluse în contract.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Eugeniu Cozonac, directorul APP, a declarat că a solicitat câteva opinii de la alte instituții de stat pentru a valida metodologia de evaluare și prețul propus. De asemenea, el a spus că a cerut eliminarea clauzei de confidențialitate din contract care prevede că denumirea companiei nu poate fi divulgată.

„Evaluatorul a prezentat o cifră pe care nu o putem divulga la moment. Am solicitat câteva opinii de la alte instituții pentru a valida metodologia de evaluare și prețul propus (…). Noi nu suntem gata să divulgăm informația, pentru că este parte din prevederile de confidențialitate pe contract (…). Denumirea companiei va fi divulgată la momentul potrivit, probabil timp de o lună. În primul rând, eu am cerut să eliminăm punctul acesta de confidențialitate, fiindcă este de interes public și încă nu avem un răspuns (…)”, a declarat Eugeniu Cozonac.

Întrebat ce sumă a alocat APP pentru serviciile prestate de compania cu care a semnat contractul, Eugeniu Cozonac a afirmat că actualmente nu ne poate oferi o cifră.

„Eu cred că vom anunța (…). Nu vă pot spune, fiindcă este parte a contractului (…)”, a declarat Cozonac.

După ce firma a stabilit valoarea de piață a terenului fostului Stadion Republican, grupul de lucru examinează raportul de evaluare, elaborat de companie, și înaintează o propunere Ambasadei SUA în R. Moldova, iar în cele din urmă are loc negocierea propriu-zisă.

„(…) Comisia s-a întrunit, pe 26 august, pentru a studia raportul de evaluare și a hotărât să ceară câteva expertize pe acest raport. Cred că un raport deja l-am primit și altele încă așteptăm să vină. Atunci când vom avea opinia de la alte instituții de stat care poate să ne ajute să ne asigurăm că raportul este făcut adecvat, atunci conform contractului cu Ambasada SUA în R. Moldova, raportul va fi prezentat părții americane cu hotărârea grupului de lucru pe preț. Deci, noi o să prezentăm părții americane prețul pe care noi îl considerăm adecvat și ulterior vor fi negocieri directe cu partea americană (…)”, a declarat Cozonac.

La începutul lunii iulie, ZdG a scris că, după mai bine de două luni de când Guvernul a aprobat Memorandumul de Înțelegere pentru a iniția procedura de vânzare a terenului fostului Stadion Republican, valoarea de piață a terenului pentru construcția Ambasadei SUA în R. Moldova încă era stabilită. Reprezentanții APP au declarat atunci că negociau condițiile de prestare a serviciilor cu o companie al cărui nume spuneau că îl vor anunța după discuții.

Șefa Direcției privatizare și postprivatizare din cadrul APp, Alina Boțoc, membră a grupului de lucru pentru achiziții, ne-a comunicat anterior faptul că Agenția a înaintat cereri de participare către 18 companii, însă doar una și-a exprimat intenția de a negocia un contract.

Procesul a fost tergiversat din „motive tehnice și obiective”, spunea directoarea generală adjunctă a APP, Tatiana Savva, care a menționat faptul că în grupul de lucru exista o reticență din partea ministerelor în vederea delegării secretarilor de stat pentru a participa la negocieri.

La sfârșitul lunii aprilie, SUA și R. Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a iniția procedura de vânzare a proprietății Stadionului Republican.

Noul complex al Ambasadei SUA va cuprinde un parc public, va include porțile emblematice ale stadionului și construcția unui campus diplomatic de talie mondială ce va demonstra puterea și rezistența parteneriatului dintre cele două țări ale noastre.

Pe 5 mai curent, Parlamentul a ratificat, în a doua lectură, Acordul, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul SUA privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA în R. Moldova.