Principală  —  IMPORTANTE   —   Top 10 cele mai citite…

Top 10 cele mai citite articole de pe zdg.md în 2018

Investigațiile, știrile, reportajele și interviurile plasate pe site-ul Ziarului de Gardă au fost citite în 2018 de circa 1,5 milioane de vizitatori unici. Cititorii fideli ai ziarului au generat aproximativ 6,7 milioane de afișări, iar cele mai populare articole de pe site au acumulat peste 20 de mii de afișări. În pragul anului 2019, ZdG vă prezintă o retrospectivă a anului 2018 prin prisma celor mai citite articole.

1. FOTO/ Cum a fost ignorat Igor Dodon în postările de pe rețelele de socializare ale liderilor mondiali

În 2018 cei mai mulți cititori ai Ziarului de Gardă au accesat știrea despre vizita lui Igor Dodon în Franța și numeroasele imagini foto pe care acesta le-a afișat în mediul online. Aflat la Paris, unde a avut loc Forumul Păcii și evenimente consacrate Centenarului încheierii Primului Război Mondial, Igor Dodon a publicat pe rețelele de socializare și pe site-ul Președinției mai multe fotografii în care apare alături de importanți lideri politici la nivel mondial, precum Donald Trump, Angela Merkel, Recep Tayyip Erdogan sau Emmanuel Macron. Totodată, președintele a afișat fotografii alături de Klaus Iohannis și Petro Poroșenko, liderii statelor vecine cu R. Moldova, state în care, timp de aproape doi ani de mandat, nu a efectuat nicio vizită oficială. În timp ce Igor Dodon susține că a discutat „într-o atmosferă informală cu mai mulți șefi de state și guverne”, niciunul dintre interlocutorii săi nu a publicat vreo imagine și nu a făcut vreo mențiune despre dialogul cu acesta.

2. Pensia alimentară – e bine să ştim!

Acest articol a fost cel mai citit în anul 2017 și se regăsește și în topul celor mai citite articole din 2018. Acest articol conține informații despre cum se stabileşte pensia alimentară, cum procedăm dacă părintele care datorează pensie de întreţinere nu are salariu şi venituri fixe și cine şi cui ar trebui să plătească pensie alimentară în urma unui divorț.

3. VIDEO/ Doi tineri, tunși forțat la o benzinărie din Călărași. Un grup de persoane i-au înjurat pentru că aveau părul lung

Ziarul de Gardă a urmărit în 2018 îndeaproape cazul a doi tineri agresați și tunși forțat la o benzinărie din Călărași. De la imaginile video publicate din momentul incidentului și până la condamnarea făptașilor, ZdG a publicat mai multe știri, imagini foto și video, dar și destăinuiri ale victimelor, frânturi de declarații din partea făptașilor și hotărârea instanței prin care grupul de inculpați au fost pedepsiți pentru cele săvârșite.

Sergiu Buruiană, care recent a fost condamnat și la 22 de ani și cinci luni de închisoare pentru omorul unui tunisian în Italia, a primit cea mai aspră pedeapsă în respectivul dosar de huliganism. Alți doi prieteni de-ai săi, Cozma Castraveț și Nicolae Mocreac, care, la fel, au agresat tinerii la benzinărie, s-au ales cu amenzi penale a câte 50 500 de lei. Câte șapte mii de lei, drept prejudiciu moral, vor plăti uneia dintre victime Nicolae Mocreac și Sergiu Buruiană.

4. Martor al bătăii din fața clubului de noapte: cum a început conflictul și cine a lovit în tânărul care ulterior a decedat

Luptătorul K1 Aurel Ignat

Cazul lui Sergiu Bejenaru, bărbatul de 30 de ani omorât în bătaie în fața unui club de noapte din centrul capitalei, a fost mediatizat pe larg în 2018. În topul celor mai citite știri de pe ZdG se numără și declarațiile unui martor al bătălii care s-a soldat cu moartea lui Sergiu Bejenaru. Martorul susține că sportivul Aurel Ignat ar fi fost cel care i-a aplicat multiple lovituri cu picioarele în cap, abdomen și alte părți ale corpului. Pentru ZdG, martorul respectiv a declarat că cearta s-a iscat după ce Ignat a abordat o domnișoară, iar ulterior a bruscat-o, aceasta căzând jos și fracturându-și o mână. Potrivit sursei, după incident a început o bătaie între prietenul lui Sergiu, care a luat apărarea tinerei, și Ignat, doar că la scurt timp sportivul a părăsit clubul. Ignat, susține martorul, a revenit peste aproape două ore în club, de această dată însoțit de prieteni, iar bătaia a fost reluată.

5. Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil

Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL pe „Pro Imobil Company”, care, în noiembrie 2017, fusese cumpărată de alt SRL, la care unul dintre fondatori este un sportiv de nici 30 de ani.

6. VIDEO/ Mașina președintelui Dodon, implicată într-un accident rutier pe traseul Strășeni – Călărași

În septembrie curent, mașina în care se afla președintele Igor Dodon a fost implicată într-un accident rutier pe traseul Strășeni – Călărași. În urma impactului, Igor Dodon și doi membri ai familiei sale au fost transportati la spital. Într-un comunicat de presă emis de IGP se precizează că la volanul camionului de model „Mercedes”, care a intrat în depășire pe contrasens și a lovit frontal coloana prezidențială, se afla un bărbat în vârstă de 40 de ani. Pe acest caz a fost deschis un proces penal.

7. Mihaela Jardan, medic neurolog, Germania: „În spitalele din Moldova încă mai sunt folosite medicamente ineficiente şi exagerat de scumpe”

Un interviu cu o tânără moldoveancă care a plecat în Germania pentru a crește profesional. Mihaela susține că ceea ce se practică în Moldova la ora actuală, cu anumite excepţii, e departe de medicina modernă. Tânăra crede că durata medie de viaţă a populaţiei, strângerile repetate de fonduri pentru tratament peste hotare spun multe despre sistemul medical din Moldova.

8. FOTO. VIDEO/ Detalii noi: Cauza preliminară a exploziei de la Rîșcani și numărul victimelor

Foto: Facebook/IGSU

În seara zilei de 6 octombrie 2018, într-un bloc locativ din sectorul Râșcani, mun. Chișinău, a avut loc o deflagrație. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 22:42. Mai multe apartamente din bloc au fost afectate grav, iar cinci persoane, printre care și un minor, au decedat în urma exploziei.

9. Cum vor fi calculate salariile bugetarilor conform noii legi. Un șir de sporuri salariale vor fi anulate

Foto: seenews.com

Noul sistem de salarizare pentru bugetari, care urmează să intre în vigoare începând cu 1 decembrie 2018 prevede o creștere de 1,3 miliarde de lei a fondului de salarizare din Bugetul Public Național pentru anul 2019, comparativ cu anul curent. Potrivit noii legi niciun angajat din sectorul public nu va primi un salariu mai mic de 2000 de lei (minimul de existență pentru populația aptă de muncă). Actualmente circa 20% dintre salariații bugetari au un salariu sub această valoare.

10. DOC/ CV-ul și averea judecătoarei care l-a lipsit pe Năstase de mandat

Rodica Berdilo

Judecătoarea Rodica Berdilo, cea care a luat o hotărâre prin care nu confirmă legalitatea alegerilor și, respectiv, declară nevalid mandatul de primar al lui Andrei Năstase, are o experiență în sistem de doi ani. Aceasta a fost numită în funcție la 23 mai 2016, prin decretul fostului președinte Nicolae Timofti. Potrivit actului de avere pentru 2017, în funcția de judecătoare, Rodica Berdilo a fost remunerată cu 133 207 de lei. Soțul magistratei, care este ofițer de protecție în cadrul Serviciului Protecție și Pază de Stat, a ridicat un salariu de 174 934 de lei.

Vă mulțumim că ne citiți!