Regulile de traversare a frontierei cu copii minori

Legislația Republicii Moldova permite unuia din părinți să călătorească cu copilul minor fără a deține împuternicirea notarială din partea celui de-al doilea părinte. Acordul ambilor părinți este necesar doar în cazul plecării minorului cu domiciliul în străinătate. Baza juridică care reglementează condițiile la ieșirea și intrarea în Republica Moldova este reglementată de Legea nr. 269 cu privire la ieșirea și intrarea în Republica Moldova.

Trebuie de reținut că nu este necesar consimțământul ambilor părinți, în condițiile unei călătorii cu copilul minor. De altfel, aceeași situație este valabilă și pentru minorii care au împlinit vârsta de 14 ani și sunt înmatriculați la studii în instituții de învățământ din alte state. Legea impune acordul ambilor părinți, doar în cazul plecării minorului cu domiciliul în străinătate, iar în cazul altor reprezentanți legali – consimțământul acestora, exprimat prin decizia autorității tutelare.

Potrivit legislației, minorii au dreptul de a ieși și de a intra în Republica Moldova:

  • însoţiţi de unul dintre părinți;
  • însoţiţi de reprezentanţii lor legali, sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal a cărui semnătură se legalizează notarial. În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie;
  • minorii (elevii şi studenţii) care au împlinit vîrsta de 14 ani şi sunt înmatriculaţi la studii în instituţii de învăţămînt din alte state, la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, prezintă actul de înmatriculare la instituţia de învăţămînt respectivă şi declaraţia eliberată de unul dintre părinţi, autentificată notarial, care conţine consimţămîntul acestuia pentru ieşirea şi intrarea minorului în Republica Moldova, cu indicarea ţării de destinaţie, scopului călătoriei, perioadei de aflare a minorului în ţara de destinaţie, iar în cazul altor reprezentanţi legali – consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare. Declaraţia este valabilă pe o perioadă de un an de studii;
  • în cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali – consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare;
  • modul de intrare pe teritoriul altui stat este reglementat de legislaţia acestuia.

Autoritățile române precizează că în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atesta rezidenţa etc.

!!!În cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în România, este necesară este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieşirea din România.

La fel, dacă se beneficiază de pluralitatea de cetăţenii, Poliția de Frontieră a R. Moldova recomandă la traversarea hotarului să se prezinte paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere și chiar va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat.

Citiți și:

Foto: facebook.com/border.gov.md/

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *