Produsele lactate JLC și Incomlac, retrase de pe rafturile unui supermarket

Produsele lactate JLC și Incomlac au fost deja retrase din vânzare din unul dintre supermarketurile rețelei de magazine Linella din sectorul Ciocana al capitalei, după emiterea unei dispoziții de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Mai multe rafturi ale supermarketului Linella, unde erau puse la vânzare produsele lactatate a agenților economici SA JLC și SA Incomlac, au fost golite. Întrebată dacă produsele lactate au fost retrase de pe rafturi, vânzătoarea a confirmat că lactatele distribuite de JLC și Incomlac nu mai sunt în vânzare de mai bine de o săptămână.

Retragerea produselor lactate JLC și Incomlac au survenit în urma unei dispoziții emise de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în care agenții economici respectivi au fost avertizați să retragă imediat produsele neconforme din magazine.

La data de 15 februarie, inspectorii Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor Chișinău s-au deplasat la două centre comerciale din muncipiu: SRL IMENSITATE str. Tiraspol, 5 și SRL VISTARCOM str. D. Cantemir, 6. În urma controlului efectuat s-a constatat că întreprinderea nu și-a onorat obligațiunea de retragere din magazine a produselor neconforme.

În rezultatul inspecției, din cele două supermarketuri au fost retrase brînză de vaci cu fracția masică de grăsime 2% – 27 unități a câte 250 grame și brînză de vaci cu fracția masică de grăsime 5% – 24 unități a câte 250 grame.

Inspectorii au atenționat repetat administrația SA JLC despre necesitatea respectării legislației din domeniu, iar pentru încălcările menționate agentul economic a fost sancționat cu amendă în mărime de 12 mii de lei.

Tot pe parcursul săptămânii curente Inspectorii ANSA au efectuat controlul oficial al întreprinderii de produse lactate din Bălți, – SA INCOMLAC. În urma verificărilor în secțiile de producere au fost depistate neconformități ce contravin cerințelor generale de igienă și a fost întocmit un  proces verbal de contravenție cu o amendă de 15 mii de lei.

La finele controlului s-a prelevat 3 probe de produsele lactate, pentru investigare la conținutul de grăsimi vegetale. Prelevarea probelor de produse lactate din rețeaua de comerț și de la punctele de inspecții de la Frontiere continuă, în acest proces fiind implicate toate subdiviziunile ANSA.

Conform planului elaborat pentru prevenirea comercializării produselor neconforme, inspectorii ANSA vor verifica până la sfârșitul lunii martie toate întreprinderile de profil din țară. Concomitent, un grup de lucru din cadrul Agenției elaborează propuneri de modificare a legislației, pentru a exclude fenomenul producerii și comercializării produselor neconforme.

Amintim că această decizie a venit după ce, Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare a prezentat parametrii de calitate a produselor lactate ce pot fi găsite pe rafturile din magazinele din țară. Potrivit investigației efectuate la comanda portalului de știri logos-press.md şi finanțată de Fundația Est-Europeană, din cele 126 de produse verificate de la 45 de companii autohtone şi străine, un sfert din ele conțin grăsimi vegetale care depășesc cu mult norma admisibilă de 5%.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Este necesar ca ANSA sa fie mai desteapta, sa trimita agenti sub acoperire in diferite magazine si fabrici sa prea probe. Fiindca este o posibilitate sa faca produsele bune, pe parcursul investigatiei, apoi sa treaca la stilul vechi, sa puna uledi de palmier asa cum o facea in trecut. ANSA trebuie sa puna amenzi de milioane oricui incalca LEGEA, datr 12.000 lei amenda este o picatura de apa. Sanatatea oamenilor nu se echivaleaza cu pretul banului, este mult mai mul pretioasa de cat de 12.000 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *