Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Planul de acțiuni al Guvernului…

Planul de acțiuni al Guvernului Sandu în domeniul combaterii corupției

Foto: itamchannel.com

Guvernul a făcut public Planul de acțiuni pentru anul 2019-2020, care va fi supus consultărilor publice. Planul cuprinde acțiunile pe care noua guvernare și-a propus să le implementeze în mai multe domenii, printre care și în direcția combaterii corupției.

Conform Proiectului, Guvernul a trasat patru direcții pentru combaterea corupției în perioada respectivă.

Una dintre acțiuni se referă la perfecționarea mecanismului de control al averilor și intereselor. Mai exact, guvernarea dorește să elimine obligativitatea emiterii certificatelor de integritate pentru candidații electorali și să excludă practicile de dobândire a bunurilor la prețuri derizorii sau de la persoane care nu pot justifica proveniența. Totodată, la acest capitol este planificată și asigurarea verificării prioritare a declarațiilor cu risc sportit, prin introducerea unui registru automatizat de identificare a riscurilor. Acțiunile enumerate mai sus sunt planificate spre realizare până în septembrie 2019.

O altă acțiune planificată de Guvern se referă la asigurare investigării eficiente a cazurilor de corupție, în special a celor de nivel înalt, „prin stabilirea competenței materiale a Procuraturii Anticorupție la investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt, iar a procuraturilor teritoriale la investigarea celorlalte cazuri de corupție”. Și această acțiune este preconizată spre realizare în septembrie 2019, responsabil fiind Ministerul Justiției.

Guvernul condus de Maia Sandu își propune și elaborarea unui proiect cu privire la procedura de constatare a încălcărilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și modul de aplicare a sancțiunilor.

Cea de-a patra acțiune inclusă în Planul de acțiuni al Guvernului se referă la perfecționarea cadrului legislativ ce reglementează regimurile măsurilor asiguratorii, confiscării speciale și celei extinse.

Conform unui comunicat de presă, Planul de acțiuni al Guvernului a fost elaborat în baza priorităților Programului de activitate al Guvernului și a prevederilor Acordului de Asociere RM-UE, dar și a prevederilor Memorandumului cu FMI/BM.

Proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru 2019-2020 poate fi accesat aici.