Principală  —  IMPORTANTE   —   PAS sesizează Poliția și CEC:…

PAS sesizează Poliția și CEC: Echipa lui Dodon face agitație electorală camuflată, chestionând oamenii la telefon

Reprezentanții Partidului Acțiune și Socializare (PAS) au sesizat Poliția și Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând investigarea apelurilor telefonice efectuate de indivizi, parte a unui oarecare Centru de investigare a opiniei publice, care întreabă cetățenii dacă „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon” și dacă cunosc că acesta „este cel mai bine cotat” dintre candidații înscriși în cursa electorală. Cei din PAS vor să știe și sursele de finanțare ale acestei acțiuni, despre care spun că ar fi agitație electorală camuflată în favoarea candidatului Igor Dodon.

Deputatul fracțiunii PAS, Mihai Popșoi, declară că respectiva tehnică este manipulatoare și implementată de către staff-ul electoral al lui Igor Dodon.

„Este o tehnică nouă de manipulare a cetățenilor, prin telefonarea acestora. Este manipulare directă. Igor Dodon are mulți bani și nu știe ce să facă cu ei. Poate ar fi bine să îi doneze celor care au nevoie de medicamente, pentru familiile care dau ultimii bani pentru testul de COVID-19, care costă 800 de lei. Iată că el preferă să arunce acești bani pe manipulare crasă”, a spus Mihai Popșoi în cadrul unei conferințe de presă.

Vicepreşedinta PAS, Olesea Stamate, spune că exercițiul comportă încălcări ale legislației în vigoare, întrucât s-ar folosi resursele administrației publice.

„Este clar că acest exercițiu comportă câteva încălcări de ordin legal. în primul rând, este vorba de utilizarea resurselor administrative, sunt utilizate datele companiei de stat Moldtelecom. Este efectuarea unor cheltuieli nedeclarate pentru agitație electorală, camuflată sub forma unor sondaje. Dacă ar fi să admitem că aceste chestionări telefonice comportă un caracter de sondaj trebuie să spunem că, art. 70 din Codul Electoral menționează că, în perioada electorală, orice fel de sondaj de opinie cu privire la preferințele politice ale alegătorilor pot fi efectuate doar cu condiția înștiințării prealabile a CEC. Or, înțelegem că nu este cazul. Utilizarea bazei de date a operatorului de telefonie fixă Moldtelecom reprezintă, clar, acțiuni de utilizare a resurselor administrative, care sunt interzise de același Cod Electoral. Este evident că astfel de chestionări sunt acțiuni camuflate de agitație electorală în favoarea candidatului Igor Dodon”, a spus Olesea Stamate.

În context, reprezentanții PAS au anunțat că s-au adresat Poliției și CEC, solicitându-le să identifice persoanele care zilnic efectuează apeluri telefonice, prezentându-se drept reprezentanți au unui centru de investigare a opiniei publice, să stabilească sursa de finanțare a activității acestor persoane, să verifice reflectarea cheltuielilor pentru aceste acțiuni de agitație electorală și să tragă la răspundere persoanele vinovate.

AUDIO/ Alegătorii, sunați și întrebați dacă „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon”. Analist: Instrument manipulator din strategia comunicării cu cetățenii

Săptămâna trecută, Ziarul de Gardă a scris despre aceste acțiuni, după ce mai mulți cititori ne-au raportat că în ultimele zile au fost chestionați telefonic de indivizi, care susțin că fac parte din Centrul de investigare a opiniei publice. Aceștia nu prezintă date despre scopul chestionării sau cine finanțează sondajul, în schimb întreabă cetățenii dacă „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon” și dacă cunosc că acesta „este cel mai bine cotat” dintre candidații înscriși în cursa electorală. 

Am încercat să luăm legătura cu cei care telefonează oamenilor, însă, nimeni nu a răspuns apelurilor. Cei care ne-au raportat cazurile susțin că nici ei nu au reușit să facă legătură cu cei care i-au sunat.

Reprezentanții staff-ului electoral al lui Igor Dodon resping acuzațiile.