Principală  —  IMPORTANTE   —   AUDIO/ Alegătorii, sunați și întrebați…

AUDIO Alegătorii, sunați și întrebați dacă „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon”. Analist: Instrument manipulator din strategia comunicării cu cetățenii

În ultimele zile tot mai multe persoane raportează că sunt telefonate de indivizi, parte a unui oarecare Centru de investigare a opiniei publice și care vor să afle dacă cetățenii „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon” și dacă cunosc că acesta „este cel mai bine cotat” dintre candidații înscriși în cursa electorală. Acest instrument a stârnit indignare în rândul cetățenilor, care au raportat mai multe cazuri Ziarului de Gardă. În același timp, atât sociologii, cât și politicienii susțin că aceasta este o practică întâlnită în multe țări, însă, semne de întrebare ridică modul în care alegătorul este tratat și dus în eroare, prin întrebările acordate.

Mai mulți cititori ai Ziarului de Gardă ne-au raportat că în ultimele zile au fost chestionați telefonic de indivizi, care susțin că fac parte din Centrul de investigare a opiniei publice. Aceștia nu prezintă date despre scopul chestionării sau cine finanțează sondajul, în schimb întreabă cetățenii dacă „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon”.

Întrebările adresate

  1. Sunteți la curent că pe 1 noiembrie vor avea loc alegeri?
  2. Veți participa la ele?
  3. Îl veți susține pe președintele actual al Republicii Moldova Igor Dodon?
  4. Știți că, conform sondajelor efectuate între cetățenii țării președinții țării Igor Dodon este mult în frunte cu o marjă largă față de alții candidați?

Liderul Uniunii Salvați Basarabia (USB), Valeriu Munteanu, susține că staff-ul electoral al lui Igor Dodon ar sta în spatele acestui instrument.

„Luni am fost telefonat pe fix de cineva care s-a prezentat că este de la asociația sociologilor nu știu care. M-au întrebat dacă știu despre scrutinul din 1 noiembrie, pe cine voi vota, dacă îl voi susține în continuare pe președintele Igor Dodon. Le-am răspuns că nu îl susțin absolut deloc. Ei sună pe toată lumea. Au o bază de date și sună de la sediul PSRM. Au un call center acolo, se numește asociația nu știu cum, dar sunt de la staff-ul electoral al lui Igor Dodon. Asta nu este o ilegalitate, dar este totuși manipulare și ea funcționează pentru multă lume, mai puțin informată”, a declarat Munteanu miercuri seara în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

La rândul său, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Mihai Popșoi, a spus că:

„Nu fac asta doar la telefon. Ei merg din casă în casă. Am întâlnit acest exemplu și ei acordau aceleași întrebări pe care la acordă celor pe care îi telefonează. Asta denotă că Dodon are atât de mulți bani, încât nu știe ce să facă cu ei”, a declarat parlamentarul în cadrul aceleiași emisiuni.

Igor Boțan: Acest instrument este manipulator, dar face parte din strategia comunicării cu cetățenii

Analistul politic Igor Boțan a declarat pentru Ziarul de Gardă că acest exercițiu nu este unul ilegal, el făcând parte din strategia de comunicare cu cetățenii. În schimb, Boțan recomandă celorlalți candidați să recomande alegătorilor lor modalități de a descuraja din start pe cei care fac aceste chestionare.

„Asta se numește comunicare politică. Oricine poate face asta. Spre exemplu, acest instrument este folosit în SUA, în apropiere de alegeri, doar că acolo cetățenii sunt respectați. În cazul acesta este vorba de manipulare, pentru că, în esență, cei care sună îl pun pe cetățean în situația în care este afiliat cu Igor Dodon, iar asta nu este corect. Consider că există remediu pentru asta. Oponenții lui Igor Dodon trebuie să le spune susținătorilor lor că atunci când vor fi întrebați dacă îl susțin pe Igor Dodon, să răspundă cu: „Dar cine este acest Igor Dodon?”. În felul acesta ei vor fi descurajați din start.

Acest instrument face parte din strategia comunicării cu cetățenii. Este manipulator, dar nu ai ce face cu el. Nu cred însă că funcționează tare bine și este foarte eficient. Cred că oponenții lui Dodon ar trebui să ia act de acest instrument și să îi găsească act de cojoc”, a declarat analistul Igor Boțan pentru Ziarul de Gardă.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, ne-a declarat că reprezentanții formațiunii vor analiza cazul și nu exclud că practica se încadrează în utilizarea resurselor administrative.

„Trebuie să vedem dacă această practică este legală sau nu. În principiu, ar putea fi problema cu datele personale. Am înțeles că ei telefonează pe telefoanele fix, iar Moldtelecom este o întreprindere de stat, iar accesarea sau punerea la dispoziție a datelor cu caracter personal este o problemă și se încadrează în utilizarea resurselor administrative. Cred că aici este problema. Vom analiza și vom reveni”, a declarat parlamentarul.

Cât privește practica altor țări, Litvinenco ne-a declarat că spre deosebire de alte țări, în Republica Moldova se cunosc datele personale ale alegătorilor, astfel sunt telefonați și duși în eroare.

Am încercat să luăm legătura cu cei care telefonează oamenilor, însă, nimeni nu a răspuns apelurilor. Cei care ne-au raportat cazurile susțin că nici ei nu au reușit să facă legătură cu cei care i-au sunat.

Reprezentanții staff-ului electoral al lui Igor Dodon resping acuzațiile.