Forțele de ordine din R. Moldova au studiat acțiunile de protest care au avut loc recent în România

Reprezentanți ai forțelor de ordine au prezentat astăzi, 25 august, mai multe recomandări pentru respectarea ordinii publice și asigurarea securității circulației rutiere în timpul desfășurării protestului care va avea loc mâine, 26 august, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din capitală.

Dumitru Scurtu, reprezentantul Departamentului trupelor de carabinieri a declarat că forțele de ordine din R. Moldova au studiat practicile internaționale și acțiunile recente care au avut loc în România pentru a se pregăti de protestul din 26 august, declarând că sunt pregătiți pentru a reacționa și de a aplica legislația în vigoare. „Angajații MAI au asigurat întotdeauna protecția participanților și buna desfășurare a întrunirii pașnice fără a recurge la violență. Vom face în continuare acest lucrum cu profesionalism și cu respectarea legislației”, a declarat Scurtu.

Grigore Moga, șeful Direcției Generale Urmărire Penală, a declarat că a fost inițiată o cauză penală privind pregătirea dezordinilor de masă în cadrul protestului, fiind identificați mai mulți provocatori. Reieșind din procedurile de urmărire penală, deocamdată nu pot fi oferite informații suplimentare despre aceste persoane. „Doar pot să vă confirm că mai multe dintre aceste persoane au fost citate și urmează să se prezinte la organul de urmărire penală pentru a fi audiate în calitate de bănuiți”, a declarat șeful Direcției Generale Urmărire Penală.

„Țin să vă asigur că acțiunile Poliției, inclusiv a Organului de Urmărire Penală nu sunt îndreptate împotriva persoanelor care vor protesta pașnic, ci dimpotrivă, au drept scop de a le proteja de posibelel acțiuni ale persoanelor rău intenționate, precum și de a preveni oricare intenții infracționale”, a declarat astăzi Grigore Moga, șeful Direcției Generale Urmărire Penală.

Pentru siguranța participanților și buna desfășurare a evenimentului, Poliţia R. Moldova solicită atât participanților la proteste, cât şi cetăţenilor (pietoni și conducători auto) să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acțiunea să se desfăşoare în condiţii optime.

Poliția R. Moldova informează că participanţii la protest sunt obligaţi:

  • să respecte legislaţia, ordinea publică şi cererile legitime ale organizatorilor;
  • să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii şi de la incitarea la astfel de acţiuni;
  • să părăsească întrunirea la cererea organizatorului şi/sau a reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale ori a organului de poliţie;
  • în timpul întrunirii să nu deţină arme, obiecte explozive sau orice substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

Echipa „DIALOG”, formată din entitățile MAI se va afla în mulțime, asigurând astfel o transparență în activitatea poliției, fapt care va contribui la asigurarea încrederii și siguranței participanților la întrunire.

La fel, în Piața Marii Adunări Naționale, vor fi amplasate corturi, unde membrii serviciul „Dialog” vor asigura un climat de siguranță tuturor persoanelor participante la întrunire.   De asemenea, la fața locului vor fi prezenți medici din cadrul Spitalului MAI, în caz de necesitate ei vor acorda primul ajutor medical.

Mijloacele de transport vor putea fi parcate  în adiacentul Circului, str. Mihai Viteazul și Columna, precum și în fața Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), iar  transportul public va fi redirecționat pe străzile adiacente.

În vederea consolidării dialogului cu cetățenii și creșterii gradului de siguranță, Poliția îndeamnă toți participanții la manifestație să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică și să informeze polițiștii imediat ce observă un obiect suspicios, fie persoane dubioase, în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, fie sunt martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice la numărul 112 sau să anunțe cel mai apropiat polițist.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Fortele de dezordine au studiat protestul din Piata Victoriei la care au participat huliganii lui Plahatniuc, adusi cu autocarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *