Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „De acum înainte, și de…

„De acum înainte, și de la români vine gazul”. A fost semnat contractul pentru construirea gazoductului Ungheni-Chișinău

Sursa foto: mei.gov.md

Contractul de vânzare-cumpărare a Întreprinderii de Stat „Vestmoldtransgaz”, ca și complex patrimonial unic, a fost semnat ieri, 28 martie, de către Ministerul Economiei și Infrastructurii al R. Moldova, Agenția Proprietății Publice și Societatea cu Răspundere Limitată „Eurotransgaz”.

În următorii doi ani, „Eurotransgaz” SRL, filiala Transgaz România în R. Moldova își asumă obligația de a investi până la 93 de milioane de euro pentru construirea unui gazoduct între Ungheni și Chișinău, precum și a instalațiilor necesare operării acestei conducte în condiții de eficiență, siguranța și competitivitate, oferind totodată rute și surse alternative de aprovizionare pentru piața din regiune.

La ceremonia de semnare a contractului au fost prezenți ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, omologul său din România, Dănuț Andrușcă, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii din R. Moldova și ai Agenției Proprietății Publice, precum și reprezentanți ai Băncii Comerciale Române Chișinău S.A.

„Astăzi începem să realizăm, de facto, noua unire, prin semnarea acestui contract strategic și istoric. Este mai mult decât o privatizare, este mai mult decât o conductă, este mai mult decât o investiție, este mai mult decât o mișcare strategică. De astăzi înainte, și de la români vine gazul”, a declarat ministrul Economiei din România, Dănuț Andrușcă, în cadrul ceremoniei de semnare a contractului.

Terenurile pe direcția construcției gazoductului Ungheni-Chișinău vor fi trecute în proprietatea statului, iar despăgubirile pentru acestea vor fi achitate proprietarilor din contul mijloacelor alocate de la bugetul de stat, inclusiv din mijloacele beneficiarului final, Î.S. „Vestmoldtransgaz”, privatizată la sfârșitul lunii februarie de compania Transgaz din România. Procedura de plată a despăgubirilor persoanelor care dețin terenuri pe direcția construcției gazoductului a fost aprobată la 12 martie curent de către membrii Guvernului.

La data de 26 februarie, Comisia pentru desfășurarea concursurilor de privatizare a anunțat că întreprinderea moldovenească SRL „Eurotransgaz” și compania românească „Transgaz” SA, ca asociat unic, a fost desemnată câștigătoare. SRL „Eurotransgaz” și-a confirmat intenția de a-și asuma obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termen de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 milioane de euro.

Conducta Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România spre Republica Moldova.

 

Sursa foto: mei.gov.md