Autoritățile a trei localități din R. Moldova au votat, simbolic, unirea cu România

După ce ieri, 23 ianuarie, primarul și consilierii din satele Fântâna Albă și Parcova din raionul Edineț, au semnat o declarație simbolică de Unire cu România, astăzi, de ziua Micii Uniri, și autoritățile din satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă, au semnat o asemenea declarație.

Prin declarația semnată ieri, 23 ianuarie, autoritățile din comuna Parcova, care include și satul Fântâna Albă,  în frunte cu primarul Marcel Snegur, decid să se unească cu Țara-Mamă, România. O declarație identică a fost semnată astăzi și de conducerea Primăriei Feștelița, condusă de primarul Nicolae Tudoreanu.

„Facem această Unire acum, în suflet şi ca reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului, de la chinul buneilor noştri smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice de voia lui Hitler şi a lui Stalin, supuşi execuţiilor, deportărilor şi foametei, la greutăţile pe care le trăim acum noi, cei de azi. Facem Unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi pentru ca fii şi nepoţii noştri să se bucure de un viitor de libertate şi avuţie, de şansele de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut.

Chiar dacă unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță pe Prut, iar oamenii dintre Nistru și Tisa vor munci împreună la realizarea și mulțumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate”, scrie în declarațiile adoptate.

Semnatarii Declarațiilor își exprimă astfel bucuria de a sărbători împreună cu românii de pretutindeni Centenarul Marii Uniri și „adeziunea la valorile naționale și democratice ale spațiului cultural românesc”.

Declarația  de unire cu România a satelor Parcova și Fântâna Albă din raionul Edineț:

Declarația  de unire cu România a satului Feștelița, raionul Ștefan Vodă:

Astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 159 de ani de la Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza . Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, iar în 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Unire.

Sursa: facebook/MarcelSnegur


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Decebalus

    Să fie într-un Ceas Bun. Să fim destoinici de memoria celor care au făurit Unirile din 1859 şi 1918, 1941 Capul plecat nu vede Soarele dar nici Reunificarea. Toti într-un pas inainte spre Reîntregirea Neamului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *