Principală  —  IMPORTANTE   —   Așa-numitul lider de la Tiraspol,…

Așa-numitul lider de la Tiraspol, interviu pentru presa rusă: „Suntem pregătiți să respingem agresiunea în cazul unei amenințări. Nu vom ataca, dar ne vom putea apăra”

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, a declarat, într-un interviu pentru postul de televiziune din Rusia „Rossia”, că autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană este pregătită să „respingă agresiunea în cazul unei amenințări”, însă o astfel de situație „ar trebui exclusă”, iar toate problemele ar trebui să fie soluționate „la masa de negocieri”.

Krasnoselsky spune asta în contextul în care, zilele trecute, așa-numitul Consiliu Suprem de la Tiraspol a adoptat o declarație privind situația din jurul regiunii transnistrene, după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că autoritățile ucrainene primesc anumite semnale despre posibile atacuri din partea regiunii transnistrene a R. Moldova asupra Ucrainei.

„Suntem pregătiți să respingem agresiunea în cazul unei amenințări. (…) Nu vom ataca, dar ne vom putea apăra. Însă, este important să evităm aceste lucruri și să soluționăm problemele la masa de negocieri. Acesta este scopul nostru”, a spus Vadim Krasnoselsky în interviul pentru „Rossia”.

Așa-zisul lider de la Tiraspol susține că reprezentanții Chișinăului, cei care participă la procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, „vorbesc despre pace, nu despre război”, iar declarațiile despre amenințarea militară din partea regiunii sunt făcute de cei care ar avea de câștigat de pe urma acestui lucru.

Totodată, Krasnoselsky spune că este imposibil să se ascundă pregătirile militare din autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană, despre care tot mai des vorbesc autoritățile ucrainene.

„Nu creăm niciun pericol militar. Totul este transparent în Transnistria: este imposibil să ascundem pregătirile militare ale forțelor armate din regiune sau ale celor rusești”, a spus Krasnoselsky jurnaliștilor din Rusia.

Săptămâna trecută, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a efectuat o vizită de lucru la Kiev. Șefa statului a vizitat orașele Bucea și Irpin și a avut o întrevedere cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelensky. În cadrul unei conferințe de presă, Zelensky a vorbit despre posibile atacuri din partea regiunii transnistrene a R. Moldova asupra Ucrainei, menționând că autoritățile ucrainene primesc anumite semnale în acest sens și avertizând că în cazul unor atacuri, Ucraina va răspunde eminent la ele și va ataca la rândul ei.

Sunt 131 de zile de război în Ucraina. Armata Rusiei continuă să atace Ucraina pe mai multe direcții, lansând rachete asupra regiunilor din sudul și estul Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de orașe din sudul și estul Ucrainei au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131.