Principală  —  IMPORTANTE   —   „Am reamintit celei mai mari…

„Am reamintit celei mai mari instituții de presă din R. Moldova despre noi”. Site-ul ZdG, ținta unui nou atac cibernetic din partea hackerilor ruși

Sursa foto: adevărul.ro, Colaj: ZdG

Hackerii ruși au atacat miercuri, 31 ianuarie, web-site-ul Ziarul de Gardă, la cinci luni după un atac cibernetic similar. Astfel, în jurul orei 16:40, cititorii noștri au început să întâmpine erori la accesarea paginii web a ZdG care au durat timp de aproape două ore. Ulterior, providerul de hosting a remediat problemele tehnice.

Atacul a fost revendicat în aceeași zi, când pe 31 ianuarie, la ora 16:47, pe pagina de Telegram Narodnaia CyberArmia (aceeași pagină care anunța despre atacul cibernetic la ZdG din septembrie 2023, n.red.) a fost publicat următorul mesaj în limba rusă: „Am reamintit celei mai mari instituții de presă din R. Moldova despre noi. Doar am decis să vă salutăm din partea Narodnaia CyberArmia”.

Pe 25 septembrie 2023, pe pagina de Telegram Narodnaia CyberArmia a apărut un mesaj în limba rusă în care se anunță despre intenția de a ataca cibernetic web-site-ul Ziarul de Gardă. La scurt timp, pagina web a redacției nu a mai putut fi accesată, fiind indisponibilă aproximativ 20 de minute. Postarea a început atunci cu critici la adresa guvernării țării noastre, care, potrivit canalului, „încercând să joace jocuri pentru adulți, s-a trezit fără bani, fără gaz și fără speranța unui viitor luminos”, făcând raport la datoria Moldovagaz față de Gazprom.

După ZdG, hackerii ruși au atacat în acea zi și site-urile mai multor instituții de stat, printre care cel al Î.S. Moldelectrica, Aeroportului Internațional Chișinău și al Căii Ferate din Moldova.

Narodnaia CyberArmia se autoproclamă drept o mișcare care „răspunde la orice acțiune împotriva cetățenilor ruși”.

„Toate operațiunile noastre sunt concepute pentru a transmite un mesaj simplu – noi nu vom accepta o amenințare la adresa securității țării noastre”, se arată într-o postare a organizației.

Tot ei ar fi responsabili și de alte atacuri cibernetice asupra mai multor site-uri din Ucraina și Bulgaria.

Ziarul de Gardă a fost blocat anterior în Rusia. Accesul restricționat la pagina de internet a Ziarului de Gardă – zdg.md – vine după ce la 1 martie Roskomnadzor a somat publicația să șteargă, în termen de o zi, un articol despre cotropirea Ucrainei de către Rusia.

La 1 martie, Roskomnadzor a cerut operatorilor de internet să blocheze pagina web a Ziarului de Gardă, pentru publicarea unui material în versiunea rusă despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina. 

Redacția a primit pe mai multe adrese electronice o somație în care se spune că „La solicitarea Procuraturii Generale a Federației Ruse, din 27 februarie 2022, Serviciul Federal de Supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media, cere restricționarea accesului la articolul „Кто воюет против Украины? «Слідство.Інфо» выяснило, что известно о российских пленных” („Cine luptă împotriva Ucrainei. Slidstvo.info a explicat, ce se știe despre prizonierii ruși” din ,n.r.) pe toate rețelele de telecomunicații, inclusiv în internet” se precizează în anunțul instituției ruse. Menționăm că este un articol preluat de la partenerii noștri din Ucraina cu care ZdG are o colaborare de mulți ani. 

Redacția ZdG era informată la 1 martie că trebuie să elimine articolul pe parcursul unei zile, urmând de asemenea să informeze autoritatea la o adresă indicată de e-mail, că solicitarea lor a fost satisfăcută. Totodată, potrivit indicațiilor, operatorii de internet ar urma să elimine imediat aceste informații, calificate ca fiind „ilegale”. 

Cititorilor noștri din Federația Rusă le sugerăm să ne urmărească pe canalul nostru de Telegram, dat fiind că pagina web nu poate fi accesată.

Roskomnadzor (Serviciul Federal de Supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media) este instituția care reglementează activitatea mass-mediei pe teritoriul Federației Ruse.