Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Alertele cu bombă de la…

Alertele cu bombă de la Judecătoria Buiucani, Curtea de Apel Chișinău și Aeroportul Internațional Chișinău s-au dovedit a fi FALSE, anunță poliția

UPDATE 13:50 Poliția anunță că alertele cu explozive anunțate la Judecătoria Buiucani, Curtea de Apel Chișinău și Aeroportul Internațional Chișinău s-au dovedit a fi false.

Oamenii legii menționează că în urma verificărilor nu au fost depistate obiecte interzise ori explozibile. Poliția întreprinde acțiuni de identificare a persoanei care a anunțat că cele trei clădiri ar fi minate.

Știrea inițială

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță miercuri, 9 noiembrie, că a fost sesizat, la ora 11:00, prin intermediul serviciului unic 112, prin 3 apeluri telefonice de la același număr, precum că sediul Judecătoriei Buiucani, Curtea de Apel Chișinău și Aeroportul Internațional Chișinău ar fi minate.

„La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate”, menționează reprezentanții forțelor de ordine.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul Sud a anunțat pe 7 noiembrie că Judecătoria Comrat a pronunțat sentința de condamnare a unui adolescent, care a contactat autoritățile și a făcut denunțuri false în zilele de 19-21 ianuarie 2022 despre prezența explozivelor, la sudul R. Moldova.

„Inculpatul este condamnat la doi ani închisoare, cu suspendarea pedepsei reale cu închisoarea pentru un termen de trei ani; precum și la achitarea a 12.600 lei pentru acțiunile procesual-penale efectuate în cadrul dosarului”, a anunțat PG.

Peste 150 de alerte false cu bombă au „lovit” R. Moldova de la începutul anului, fiind vizate peste 885 de locații. Autoritățile sunt informate despre minarea unor instituții publice sau private fie prin intermediul poștei electronice, fiind utilizate servicii criptate de mesagerie, fie prin telefon. 

Cei care telefonează și anunță despre existența unor substanțe explozibile în anumite locații sunt prinși de poliție la scurt timp după înregistrarea apelurilor. Ei sunt cetățeni ai R. Moldova și telefonează, de obicei, fiind sunt sub influența băuturilor alcoolice, iar, ulterior, regretă fapta. ZdG a identificat și analizat profilurile câtorva dintre cei care, în ultimele luni, au emis alerte false cu bombă prin telefon.