„Sfârșitul lumii e un tren”. Despre ororile ocupației sovietice, cu scriitoarea Daniela Rațiu: „Rusia este aceeași, cu aceeași nevoie de expansiune, cu aceeași nevoie de a cuceri și de a intra efectiv cu bocancii” Podcast ZdCe
Invitata Podcast ZdCe este Daniela Rațiu, scriitoare și jurnalistă din România, care vorbește despre cartea sa „Sfârșitul lumii e un tren”, în care descrie foametea din România și în Basarabia, de după cel de-al doilea război mondial.
Cartea se bazează pe amintirile mamei și mătușii sale, dar și pe o documentare riguroasă, iar scrierea ei a fost declanșată de războiul din Ucraina, unde autoarea vede aceeași cruzime a ocupanților ruși. Daniela Rațiu relatează în cartea sa, în cuvinte simple și dure, fără menajamente, despre moarte și sărăcie, despre foamete și canibalism, despre dezumanizare și frică.
„Mama ne povestea de când eram mică, am crescut cu această poveste. Nu mă gândeam vreodată că voi scrie, dar când Rusia a invadat Ucraina, cu toți am fost practic zguduiți de această invazie, care, poate, pe noi, în spațiul ex-sovietic nu cred că ne mira această invazie. Occidentul e mai degrabă mirat. Occidentul e întotdeauna mirat.
Și erau acele fotografii care circulau pe rețelele sociale, ale lui Vadim Ghirda. Fotografiile cu acele trenuri care plecau din Ucraina pline de oameni. Una m-a izbit efectiv în moalele capului pentru că era un cadru de aproape al unei fetițe care stătea în geamul compartimentului unui tren.
O fetiță de vreo cinci anișori, avea o jucărie în brațe. Geamul era aburit, era iarnă. În spate era plin de lume, de refugiați. Și acea fotografie pe mine m-a izbit, pentru că semăna șocant cu povestea mamei mele în trenul acela plecând din Dorohoi. Erau trenuri speciale care duceau, evacuau oameni din Moldova spre vestul României.
Și ăla a fost momentul care mi-a declanșat această nevoie de neocolit de a scrie această carte, această poveste, pentru că mi-am dat seama că, uite, de fapt, se întâmplă aceeași poveste. Istoria se repetă. Deși se spune că este un clișeu, deși se spune că este o prostie să spunem așa, contextele sunt diferite. Dar ceea ce nu este diferit este Rusia. Rusia este aceeași, cu aceeași nevoie de expansiune, cu aceeași nevoie de a cuceri și de a intra efectiv cu bocancii”, a subliniat Daniela Rațiu.