Principală  —  IMPORTANTE   —   36 de organizații au semnat…

36 de organizații au semnat o declarație prin care condamnă „șantajul energetic din partea Federației Ruse” și fac apel către autorități și partenerii de dezvoltare în vederea diversificării livrărilor de gaze naturale

Organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic urmăresc cu îngrijorare evoluțiile referitor la negocierea cu „Gazprom” privind livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova și consideră inadmisibilă „tergiversarea procesului de negociere din partea „Gazprom” și perpetuarea intenționată a incertitudinii cu privire la livrarea gazelor naturale”.

În acest sens, 36 de organizații au semnat o declarație prin fac apel la autorități să nu accepte nicio condiționalitate politică cu partea rusească și în cazul în care nu va fi acceptată livrarea gazelor de către „Gazprom” la condițiile precedente, să dinamizeze procesul de identificare a surselor alternative prin intermediul „Energocom” de la traderi care operează la bursele internaționale.

„Comportamentul părții ruse prezintă toate semnele unui șantaj deoarece tergiversarea respectivă nu are nicio motivație economică sau tehnică”, se arată în declarație.

Actualmente, R. Moldova este pregătită din punct de vedere al infrastructurii pentru a importa gaze naturale prin conductele de la sud, nord, vest și est, susțin reprezentanții organizațiilor.

„Considerăm că R. Moldova are toate premisele să examineze o multitudine de alte opțiuni de asigurare R. Moldova cu gaze naturale, având în vedere, în particular, gazoductul Iași-Ungheni și asigurarea reversului prin conducta de la Isaccea, dar și căile tradiționale din estul și nordul țării. Chiar dacă sursele alternative de gaze naturale vor fi mai scumpe, prețul eventualelor condiționalități politice în raport cu Gazprom/Federația Rusă poate fi incomensurabil mai mare față de prețurile stabilite la bursele internaționale. În același timp, impactul social al majorării tarifelor pentru consumatori poate fi atenuat prin măsuri țintite de compensare pentru păturile socialmente vulnerabile”, se mai arată în declarație.

În context, cele 36 de organizații fac apel la partenerii de dezvoltare ai R. Moldova să acorde sprijin financiar, tehnic și politic în vederea susținerii R. Moldova în procesul de consolidare a securității energetice a țării. Totodată, acestea fac apel către întreaga populație a R. Moldova să manifeste responsabilitate în utilizarea rațională a gazului natural și a înțelege că situația creată este indusă de doi factori majori asupra cărora R. Moldova nu are nicio influență: „prețurile istoric de mari la gaze naturale la bursele internaționale și șantajul politic din partea Gazprom/Federația Rusă”.

Lista organizațiilor ce susțin declarația
  1. Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”
  2. Institutul pentru Politici și Reforme Europene
  3. Institutul European de Studii Politice din Moldova
  4. Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM)
  5. Comunitatea WatchDog.MD
  6. Asociatia Femeilor pentru Protectia Mediului si Dezvoltarea Durabila
  7. Protecția Mediului pentru Dezvoltare Durabilă
  8. AO EcoContact
  9. AO Centrul Național de Mediu
  10. AO „Caroma Nord”
  11. Alianța INFONET
  12. Eco-Răzeni
  13. Mișcarea Ecologistă din Moldova
  14. LDA Moldova
  15. ESGA Moldova
  16. Asociația pentru Politica Externă
  17. AO „CASMED’”
  18. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
  19. Fundatia pentru Dezvoltare
  20. Transparency International
  21. Asociația Promo-LEX
  22. Asociatia Femeilor Profesioniste si de Afaceri din Moldova
  23. IDIS Viitorul
  24. AO „Pro Cooperare Regională”
  25. Asociatia Presei Indendepente (API)
  26. Confederația Națională a Patronautului di Republica Moldova
  27. Asociația „Terra-1530″
  28. Centrul Republican „Gutta-Club”
  29. AO Inetractiune
  30. Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare LID MOLDOVA
  31. AEGEE-Chișinău
  32. Centrul de Antreprenoriat și Politici Economice (CAPE)
  33. Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă Ungheni
  34. Centrul de Politici și Reforme
  35. AO CERTITUDINE
  36. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă

În R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale miercuri, 13 octombrie, pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.

Citește și: