Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Slusari: „Solicităm insistent să…

VIDEO Slusari: „Solicităm insistent să fie continuat procesul de investigare privind frauda bancară”

Fracțiunea Platformei DA solicită să fie continuat procesul de investigare privind frauda bancară. Totodată, aceştia cere crearea unei noi comisii de anchetă privind furtul bancar.

„Dacă cineva crede că noi a făcut acest raport ca să se prăfuiască pe rafturile Parlamentului sau ale altor instituţii de stat, greşeşte amarnic. Fracţiunea PPDA, aminteşte tuturor că pe 17 octombrie, odată cu prezentarea raportului, noi am prezentat o hotărâre care a pus câteva sarcini şi solicitări la adresa Guvernului, Băncii Naţionale şi Procuraturii Generale. Hotărârea a fost votată de peste 60 de deputaţi. PPDA solicită categoric, ca pe linia Parlamentară să fie continuat procesul de investigare a fraudei bancare”, a declarat Slusari.

  • Potrivit hotărârii, Procuratura Generală trebuie să prezinte în termen de 30 de zile un raport privind investigarea fraudei bancare.

„Noi solicităm acest raport”, a susţinut Slusari.

  • Ministerul Finanţelor este obligat în termen de 90 de zile să organizeze un audit privind legalitatea inclusiv modalitatea repartizării mijloacelor financiare alocate în calitate de credite de urgenţă de către Banca Naţională pentru Banca Naţională şi Banca Socială în anii 2014-2015.

„Una din recomandările Comisiei de anchetă era crearea următoare Comisii de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor privind procesul de lichidare a Băncii de Economii, UniBank şi Banca Socială precum şi modalitatea de repartizare a creditelor de urgenţă alocate de căte Banca Naţională”, a mai susţinut Slusari.

  • Revizuirea legii care pune achitarea miliardului pe umerii cetăţenilor. Hotărârea Parlamentului prevede Guvernul că în termen de 60 de zile şi Banca Naţională urmează să examineze această lege.

„Fracţiunea PPDA insisită ca acest proces să fie urgentat”.

La 17 octombrie, comisia de anchetă parlamentară a făcut public raportul cu privire la elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare.

În acest context, deputații au recomandat președintelui Parlamentului demiterea din funcție a doi viceguvernatori ai Băncii Naționale (BNM), iar Procuraturii Anticorupție (PA) – examinarea sub aspectul penal a acțiunilor fostei conduceri a Guvernului și Băncii Naționale, în special a următoarelor funcționari: Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu, Anatol Arapu etc.