Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția premierului Maia Sandu, după…

Reacția premierului Maia Sandu, după ce Curtea de Apel a validat mandatul de primar ales al lui Năstase

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că decizia magistraților de la Curtea de Apel Chișinău, care au invalidat, iar după un an și patru luni, tot ei au validat mandatul de primar obținut de liderul PPDA Andrei Năstase la localele din 2018, demonstrează că sistemul judecătoresc este într-o situație dezastruasă.

„Este un exemplu care demonstrează, pe de o parte decizia aberantă de anul trecut, de anulare a rezultatelor din Chisinau, și dacă vedem că anumite personaje care au participat la luarea acelei decizii se regăsesc și la luarea acestei decizii, avem o dovadă în plus că sistemul judecătoresc este într-o situație dezastruoasă și că acest sistem trebuie curățat, pentru că altfel toate aceste decizii vor ridica semne de întrebare.

Sper că nu este dorința lor de a se da bine pe lângă noua putere”, a declarat Maia Sandu.

Ieri, 8 octombrie, după un an și patru luni, Curtea de Apel (CA) Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care au fost anulate alegerile locale din 2018, în urma cărora Andrei Năstase a fost ales primar de Chișinău.

Cererea de apel împotriva hotărârii luată anterior de judecătoarea Rodica Berdilo a fost înainată de către Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”, de către Andrei Năstase, Partidul Socialiștilor, dar și Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală nr.1. Prin această cerere, părțile au solicitat confirmarea legalității alegerilor locale noi ale primarului general al mun. Chișinău și validarea mandatului lui Năstase.

Astfel, CA Chișinău a pronunțat o nouă hotărâre prin care au fost confirmate rezultatele alegerilor locale din 2018, în urma cărora Andrei Năstase a fost ales primar.

„Se consideră ales în rezultatul alegerilor locale noi ale Primarului general al mun. Chișinău din 10 mai 2018 (turul I) – 03 iunie 2018 (turul II), candidatul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” la funcția Primarului general al mun. Chișinău, Andrei Năstase”, este menționat în noua decizie luată de judecătorii de la CA Chișinău, Vladislav Clima, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi.