Principală  —  IMPORTANTE   —   PG nu va prezenta, în…

PG nu va prezenta, în Parlament, raportul PA privind frauda bancară: „Nu avem încredere în datele PA”. Reația lui Viorel Morari

Ruslan Popov, adjunctul procurorului general Alexandr Stoianoglo, susține că raportul întocmit de Procuratura Anticorupție privind investigarea devalizării sistemului bancar nu va fi prezentat în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică întrucât procurorul general nu cunoaște detalii din acest dosar, iar Procuratura Generală nu poate să-și asume responsabilitatea pentru datele și informațiile oferite de Procuratura Anticorupție pe marginea acestui caz.

Popov susține că nu poate prezenta raportul privind investigarea furtului miliardului transmis de Procuratura Anticorupție către Procuratura Generală. Potrivit lui, procurorul general Alexandr Stoianoglo nu a avut acces la materialele din dosar și nu poate să-și asume responsabilitatea pentru datele și informațiile colectate până acum de către Procuratura Anticorupție.

„Domnul Stoianoglo nu are încredere în Viorel Morari. Procurorii din cadrul Procuraturii Generale nu au avut acces la acest dosar, nu putem sa ne asumăm raspunderea pentru toate informațiile prezentate de PA până acum.

Nu avem o listă a acestor dosare, a celor pornite, a celor finalizate, respectiv urmează să ne documentăm. Nu ne putem asuma responsabilitatea pentru aceste date, rămâne la discreția dvs. de a o aprecia atât ca și conținut cât și veridicitate. Nu pot băga mâna în foc privind datele prezentate.

Toate aceste investigații au fost făcute de către un grup restrâns de procurori de la Procuratura Anticorupție. Responsabilitatea pe acest dosar trebuie să o cerem de la șeful PA Viorel Morari, adjuncul acestuia, Adriana Bețișor”, a declarat adjunctul procurorului general.

Popov mai spune că abia marți, 10 decembrie, dosarele pe marginea fraudei bancare au ajuns pe masa procurorului general Alexandr Stoianoglo.

„Nu este clar care sunt rezultate reale ale investigațiilor. Nu rezultă date concrete despre beneficiarii finali. Abia ieri Morari a acceptat delegarea conform ordinului procurorului general și transmiterea tuturor imputernicirilor și informațiilor către șeful interimar al PA, care urmează sa verifici datele prezentate până acum”, a mai declarat Popov.

Membrii Comisiei din partea fracțiunilor PAS si PPDA susțin că PG tergiversează intenționat prezentarea informațiilor în cazul acestui dosar.

„Se dorește încă un termen de tergiversare a acestui dosar. Ce să mai așteptăm, banii s-au furat. Poate să ne apucăm noi să investigăm. Noi pierdem timpul aici”, a declarat Grosu.

„Suntem dezamăgiți de ceea ce am auzit astăzi. Cinci ani așteptăm asta. De ce în aceste două săptămâni procurorul genereal nu s-a informat, nu s-a documentat, nu a putut face cunoștință cu acest dosar. În cât timp noi putem să așteptăm un raport privind furtul miliardului?”, a declarat Alexandru Slusari.

Astfel, membrii Comisiei au decis să ofere Procuraturii Generale un termen de 30 de zile pentru a prezenta un nou raport privind investigarea fraudei din sistemul bancar din R. Moldova.

Contactat de ZdG, Viorel Morari ne-a comunicat că tot aceste informații care se conțin în raportul care urma să fie prezentat în Parlament au fost prezentate de Stoianoglo la ședința Consiliului Suprem de Securitate, iar atunci PG nu a pus la îndoială informațiile oferite de PA.

„Pentru mine este stranie această informație, deoarece Procurorul General a prezentat Consiliului Suprem de Securitate notele privind investigarea devalizării sistemului bancar, care au fost prezentate de PA. Obiecții nu au apărut. De asemena, PA a făcut public o parte din raportul expediat Parlamentului privind rezultatele investigării”, ne-a comunicat Morari.