Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Cine este avocatul care…

UPDATE Cine este avocatul care ar fi pretins 15 mii de euro pentru a rezolva o cauză penală aflată în instanță

Sursa: captură foto TV8

UPDATE: Silviu Burlacu este avocatul din Chișinău cercetat penal de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență, conform unor surse ale Ziarului de Gardă.

Am întrebat responsabilii din cadrul Procuraturii Anticorupție, care conduc urmărirea penală, de ce nu a fost reținut avocatul și ce dosar mai exact urma să influențeze acesta, însă reprezentanții instituției ne-au spus că nu ne poate pune la dispoziție această informație, „ținând cont de confidențialitatea urmăririi penale, acțiunile și măsurile care sunt în derulare, precum și respectarea prezumției de nevinovăție”.

Silviu Burlacu a fost avocatul lui Gheorghe Begu, șoferul care a provocat accidentul rutier de pe viaduct, în urma căruia tânăra de 25 de ani Marcela Paladi a rămas fără picioare. În 2019 apărătorul a candidat la funcția de funcția de membru al Comisiei de etică și disciplină. Anterior, el a apărat interesele unei profesoare de la ASEM, reținută pentru corupere pasivă.

La începutul lunii februarie, cinci polițiști, care ar fi pretins și primit mijloace bănești sau bunuri ce nu li se cuvin în sume ce variau între 200 de lei și 1 000 de euro de la persoanele care încălcau Regulamentul circulației rutiere, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Anterior, medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți, care ar fi cerut 7000 de lei pentru asistarea unei nașteri, a fost reținut de ofițerii CNA.

Știrea inițială:

Un avocat din Chișinău este cercetat penal de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență. Marți, 27 februarie, au loc percheziții la domiciliul, biroul și automobilul acestuia din capitală. 

Potrivit unui comunicat al CNA, avocatul ar fi pretins de la o inculpată 15 mii de euro, susținând că ar avea influență asupra unor magistrați de la Curtea de Apel Chișinău pe care i-ar putea determina să adopte o decizie favorabilă pe dosarul în care era vizată femeia și să-l trimită la rejudecare în prima instanță.

„(…) Mijloacele bănești pretinse au fost transmise sub controlul CNA, iar ulterior Curtea de Apel Chișinău a emis hotărârea de a restitui dosarul în cauză în prima instanță pentru rejudecare.  

Bănuitul urmează să fie cercetat în stare de libertate, urmărirea penală fiind exercitată de către Procuratura Anticorupție”, se spune în comunicatul CNA.

CNA a publicat stenograma discuțiilor dintre avocat și inculpată:

– Это ещё не конец, на сколько я понимаю (ăsta încă nu este sfârșitul din câte înțeleg)

– Нет, это чисто по этой ситуации, чтобы аннулировать и вернуть назад (Nu, asta este strict pe cazul acesta, ca să anuleze și să întoarcă).

– Это, понимаешь, для меня это очень большие деньги (Înțelegi, pentru mine ăștia sunt foarte mulți bani),

– Я согласен (Sunt de acord).

– Это очень большие деньги. Здесь 15 я, ели-ели собрала их. Веришь мне? (Este o sumă foarte mare. Aici sunt 15 și eu abia i-am strâns).

– Я верю, я понимаю (Te cred, te înțeleg).

– Потому что, я десять имела в долг, а пять мои. Я не знаю, как я буду рассчитываться (Eu 10 îi aveam drept împrumut și 5 ai mei. Nu știu cum o să mă răsplătesc).

– Если у нас не получается, значит ты должна пойти отбывать наказание… (Dacă n-o să ne iasă, asta înseamnă că tu trebuie să-ți ispășești pedeapsa…).

– Да, но сумма, блин, огромная! (Da, dar suma este imensă!).

– Послушай, мы сейчас вернёмся, идёшь и отбываешь наказание да , если у нас не получается значит я возвращаю, тебе каждый лей назад эти 15000 евро так скажем да. Если не дай бог у нас 23-го что-то не получается да, что-то не получается, значит мы возвращаемся назад и я тебе даю 15000 евро полностью назад, евро в евро (Ascultă, noi acuș ne întoarcem, mergi și-ți ispășești pedeapsa, dar dacă n-o să ne reușească, eu îți întorc fiecare leu din ăștia 15 mii de euro. Dacă nu dă domnul și ceva pe 23 nu ne iese, atunci îți întorc 15 mii de euro, euro în euro).

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.