Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Ministerului Justiției la cererile…

Reacția Ministerului Justiției la cererile depuse la CtEDO în dosarul Stoianoglo  

Captură de ecran ZdG

Ministerul Justiției al R. Moldova a venit cu o reacție după ce Victor Munteanu, avocatul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, a anunțat că, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat în regim de urgență Guvernului R. Moldova ambele plângeri depuse de procurorul general Alexandr Stoianoglo pe faptul „persecutării acestuia pe criterii politice, plasării ilegale în arest la domiciliu, al restricțiilor de comunicare cu presa și al restricțiilor de întrunire, și al suspendării din funcția de Procuror General”.

În acest context, Ministerul Justiției menționează că „va solicita opiniile tuturor autorităților implicate și va prezenta poziția Guvernului referitor la cererile menționate”.

„La 30 mai 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului Republicii Moldova cererile nr. 5281/22 și 19371/22, depuse de Alexandr Stoianoglo contra Republicii Moldova. Prima cerere se referă la lipsirea de libertate a dlui Stoianoglo în urma inițierii urmăririi penale împotriva sa. Cea de-a doua cerere se referă la suspendarea acestuia din funcția de Procuror General în urma inițierii cauzei penale împotriva sa și la imposibilitatea de a contesta această măsură.

Ministerul Justiției (Agentul guvernamental) va solicita opiniile tuturor autorităților implicate și, în termenul acordat de către Curte (până la 22 septembrie 2022), va prezenta poziția Guvernului referitor la cererile menționate. Precizăm că aceste cereri vizează aspecte procedurale și nu se referă la procedura de demitere a dlui Stoianoglo din funcția de Procuror General”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției. 

Miercuri seara, 1 iunie, unul dintre avocații procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, Victor Munteanu a anunțat că, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat în regim de urgență Guvernului R. Moldova ambele plângeri depuse de procurorul general Alexandr Stoianoglo pe faptul persecutării acestuia pe criterii politice, plasării ilegale în arest la domiciliu și suspendării din funcția de procuror general.

În ianuarie 2022, avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au expediat o plângere la CEDO prin care au solicitat să fie constatată „violarea drepturilor lui Stoianoglo referitor la aplicarea ilegală a tuturor măsurilor preventive”.

Peste câteva zile, avocații au expediat o nouă plângere la CEDO în legătură cu suspendarea lui Stoianoglo din funcția de procuror general.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în privința căruia este aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Pe 23 mai, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat raportul Comisiei de evaluare și urma să propună președintei R. Moldova, Maia Sandu, demiterea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, după ce acesta a obținut calificativul de evaluare – „nesatisfăcător”.