Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocații procurorului general suspendat anunță…

Avocații procurorului general suspendat anunță că au depus încă o cerere la CEDO: „A fost nejustificat suspendat din funcția de procuror general”

Captură video via Facebook

Avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, susțin că au expediat o nouă plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în legătură cu suspendarea lui Stoianoglo din funcția de procuror general. Un anunț în acest sens a fost făcut de către apărătorii procurorului general suspendat în cadrul unei conferință de presă.

„Domnul Stoianoglo, pentru faptul că instanțele naționale i-au îngrădit anumite drepturi, a depus două plângeri la CEDO. Prima  – pe faptul că i s-a îngrădit dreptul la circulație, acele trei mandate de arest la domiciliu care conform CEDO echivalează cu arestul, este privare de libertate. Ne-am plâns pe acest capăt. Ne-am plâns pe procedurile de pornire a urmăririi penale în privința lui Stoianoglo care au fost complet arbitrare. (…) A doua cerere se referă la faptul că Stoianoglo prin decizia CSP, la data de 5 octombrie a fost suspendat din funcția de procuror general. Noi considerăm ca a fost absolut ilegal. A fost nejustificat suspendat din funcția de procuror general. Vom vedea cum se va exprima Curtea”, a declarat Victor Munteanu, unul dintre avocații lui Stoianoglo.

Avocații susțin că au cerut CEDO ca ambele cereri să fie conexate.

Anterior, avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au expediat o plângere la CEDO prin care au solicitat să fie constatată „violarea drepturilor lui Stoianoglo referitor la aplicarea ilegală a tuturor măsurilor preventive”. Detalii aici

Pe 4 ianuarie curent, magistrații au prelungit cu 30 de zile măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar aplicată procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pe 5 octombrie 2021. Stoianoglo este cercetat penal pe cinci capete de acuzare – abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Urmărirea penală pe capătul de acuzare privind depășirea atribuțiilor de serviciu a fost finalizată.