Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul general suspendat solicită „încetarea…

Procurorul general suspendat solicită „încetarea practicilor ilegale de persecutare a persoanelor publice prin utilizarea cauzelor penale pentru îmbogățire ilicită”

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, susține că a înaintat un demers către conducerea interimară a Procuraturii Generale (PG) prin care a solicitat „încetarea practicilor ilegale de persecutare a persoanelor publice prin utilizarea urmăririlor penale pentru „îmbogățire ilicită”.” Declarația a fost făcută pe 26 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit procurorului general suspendat, din octombrie 2021 procurorii au pornit „o avalanșă de dosare pentru îmbogățire ilicită”, iar PG nu a venit cu o metodologie de urmărire penală a acestor categorii de infracțiuni, fapt care a dus la „practici abuzive” de aplicare a legii în cadrul proceselor penale.

„Având în vedere că, din octombrie 2021 procurorii au pornit o avalanșă de dosare pentru îmbogățire ilicită în condițiile unui vid de metodici de investigare, nici până în prezent, Procuratura Generală nu a venit către corpul de procurori cu vreo instrucțiune metodologică de urmărire penală a acestor categorii de infracțiuni și nici nu a orientat procurorii asupra efectelor jurisprudenței Curții Constituționale în acest sens. Acest lucru a determinat practici neuniforme și abuzive de interpretare și aplicare de către procurori a legii în cadrul proceselor penale, soldate cu încălcări grave și ireparabile ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Omisiunea admisă de Procuratura Generală și consecințele ei, cu părere de rău, nu a fost reparată nici de instituția judecătorului de instrucție prin efectele unei jurisprudențe unitare și corecte în materie și, în consecință, procurorii continuă să încalce flagrant legea și să creeze premise pentru sancționarea în viitor a Republicii Moldova la CtEDO”, a declarat Stoianoglo.

Astfel, procurorul general suspendat a declarat că în privința celor enunțate a sesizat Procuratura Anticorupție, Consiliul Superior al Procurorilor, Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Avocaților din Republica Moldova, partenerii externi de dezvoltare, dar și corpul diplomatic acreditat în R. Moldova.

„Am intervenit către Procurorul General interimar, care, conform legii este persoana responsabilă atât de politica penală în stat, cât și de legalitatea activității Procuraturii, cu solicitarea de a face uz de competențele funcționale și a stopa fărădelegile instaurate în Procuratură prin utilizarea, sub un fals și populist pretext – de combatere a corupției, a acestui instrument periculos – pornirea urmăririi penale pentru îmbogățire ilicită doar în baza aparențelor și revenirea la legalitate și normalitate prin interpretarea și aplicarea onestă, corectă și cu bună-credință a legii”, mai spune Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. În prezent, în privința lui Alexandr Stoianoglo este aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar.

Pe 23 mai 2022, CSP a aprobat raportul Comisiei de evaluare și a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Evaluarea activității lui Stoianoglo s-a încheiat la sfârșitul lunii aprilie 2022, iar un raport în acest sens a fost aprobat de Comisia de evaluare la începutul lunii mai. Membrii Comisiei de evaluare au oferit punctaje de la 0 la 10 pentru fiecare indicator de performanță atribuit lui Stoianoglo.

Raportul Comisiei, întocmit pe 130 de pagini, a trecut în revistă activitatea procurorului general suspendat. Membrii Comisiei de evaluare menționează în raport faptul că în perioada exercitării funcției de procuror general, Alexandr Stoianoglo ar fi tolerat „activitățile aparent legale ale propriilor angajați, procurori care au fost antrenați în instrumentarea defectuoasă și contrară legii a procedurilor disciplinare, a cauzelor penale desființate ulterior prin hotărâri judecătorești sau clasate din lipsă de fapte”. O altă concluzie a raportului relevă faptul că dosarele de interes public major ar fi fost examinate superficial sau prin redirecționarea sesizărilor către alți actori, care nu au dispus de competențe instituționale pentru inițierea investigațiilor penale.

Tot în raport se mai menționează că în perioada exercitării mandatului, Stoianoglo nu ar fi implementat careva „politici viabile” cu privire la resursele umane. Punctajul final de evaluare acordat de comisie lui Stoianoglo constituie – 2,19 puncte, care corespunde calificativului „nesatisfăcător”.