Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președintele CC se abține de…

Președintele CC se abține de la examinarea sesizărilor înaintate pe marginea Legii asumate de Guvernul Chicu

Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a declarat că se abține de la examinarea în fond a sesizărilor depuse de membrii mai multor partide politice pe marginea Legii pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea. Declarația de abținere a judecătorului Vladimir Țurcan a fost admisă de către magistrații CC.

Vladimir Țurcan a declarat că în spațiul public au apărut mai multe declarații care îl vizează, însă acesta le consideră neîntemeiate și pur politice.

„Pentru înlăturarea oricăror suspiciuni sau aluzii în privința independenței și imparțialității la examinarea acestei spețe, declar despre abținerea mea de la examinarea sesizărilor”, a declara președintele CC.

Deputatul Sergiu Litvinenco a înaintat anterior o cerere de recuzare a judecătorului Vladimir Țurcan de la participarea la examinarea sesizărilor referitoare la controlul constituționalității unor prevederi din Legea pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea.

În cererea de recuzare înaintată, deputatul precizează că președintele Igor Dodon a declarat public că a avut o discuție telefonică cu judecătorul Vladimir Țurcan în legătură cu decizia CC de a suspenda legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea.

„Domnul Țurcan a votat împotrivă și are o opinie separată. A venit cu argumente că această lege trebuie să rămână în vigoare”, declarase șeful statului.

Astfel, Sergiu Litvinenco precizează că judecătorul i-ar fi spus lui Igor Dodon care este opinia sa cu privire la această lege or, „judecătorul CC nu poate participa la examinarea cauzei și urmează să fie recuzat dacă și-a expus în public părerea despre constituționalitatea actului contestat”.