Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ CC anunță decizia privind…

VIDEO CC anunță decizia privind constituționalitatea Legii prin care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea

Judecătorii Curții Constituționale (CC) urmează să examineze constituționalitatea mai multor prevederi din Legea pentru care Guvernul Chicu și-a angajat anterior răspunderea. La CC au depus sesizări reprezentanții PAS, PPDA, Pro Moldova, dar și un deputat neafiliat, care precizează că Guvernul și-a angajat răspunderea, pe lângă măsurile legate de susținerea cetățenilor pe perioada pandemiei, și pentru un șir de măsuri bugetar-fiscale care nu au nicio tangență cu stare de urgență și combaterea epidemiei, cum ar fi de exemplu amânarea implementării unor restricții legate de controlul tutunului.

Ora 18.09: Ultima oră: Judecătorii CC declară neconstituțională Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

Ora 17.25: Judecătorii CC s-au retras în deliberare.

Ora 12.27: Cutea a decis conexarea tuturor sesizărilor depuse într-un singur dosar.

Ora 12.20: Magistrații CC au decis să admită declarația de abținere a judecătorului Vladimir Țurcan.

Ora 12.13: Judecătorii CC examinează cererea de abținere înaintată de Vladimir Țurcan.

Ora 12.11: Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a declarat că se abține de la examinarea în fond a sesizărilor depuse de membrii mai multor paride politice pe marginea Legii pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea.

Vladimir Țurcan a declarat că în spațiul public au apărut mai multe declarații care îl vizează, însă acesta le consideră neîntemeiate și pur politice.

„Pentru înlăturarea oricăror suspiciuni sau aluzii în privința independenței și imparțialității la examinarea acestei spețe, declar despre abținerea mea de la examinarea sesizărilor”, a declara președintele CC.

Ora 12.05: A început ședința Curții Constituționale. La ședință participă deputații Sergiu Litvinenci, Sergiu Sîrbu, Dinu Plîngău, Vasile Bolea, dar și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi și reprezentantul ministerului Finanțelor, Dorel Noroc.

Solicitările înaintate Curții Constituționale de reprezentanții mai multor partide

Deputații fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au depus două sesizări la Curtea Constituțională în legătură cu intrarea în vigoare a legii asumate de Guvern „privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”.

În prima sesizare, Curții Constituționale i s-a solicitat interpretarea articolului art.106/1 din Constituție astfel încât aceasta să facă claritate și să răspundă la întrebarea dacă angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra unui proiect de lege are loc întotdeauna prin prezența reprezentantului Guvernului în ședința plenară a Parlamentului (ședință deliberativă, adică cu cvorum), indiferent dacă Parlamentul se află în sesiune ordinară sau nu.

A doua sesizare vizează controlul de constituționalitate a mai multor prevederi. În total au fost contestate prevederi care se circumscriu la trei domenii complexe:

1) Modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea mineralelor utile, a taxei pentru folosirea subsolului, a cotelor taxelor pentru extragerea resurselor naturale și altor prevederi aferente din Codul fiscal.
2) Modificarea Codului fiscal prin oferirea facilităților la restituirea accizelor pentru magazinele duty-free în sensul intrării în țară.
3) Modificarea (extinderea cu un an a) termenului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii nr.278/2007 privind controlul tutunului care se referă la interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun pentru fumat şi a produselor conexe în spaţiile comerciale accesibile publicului.

O sesizare în adresa Curții Constituționale a depus și deputatul PPDA, Dinu Plîngău, care a solicitat examinarea constituționalității modificărilor aferente Codului Fiscal și a legii privind controlul tutunului.

La CC au mers și deputații grupului Pro Moldova, care au solicitat să fie verificate și anulate prevederile legii asumate de Guvern, care nu au legătură cu starea de urgență și lupta cu pandemia, cum ar fi revizuirea sismteului de taxe ce vizează resursele natualre, dar și amânarea implementării unor restricții legate de controlul tutunului.