Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Pensiile judecătorilor ar putea fi…

Pensiile judecătorilor ar putea fi micșorate

Pensiile judecătorilor ar putea să fie, totuși, stabilite în baza Legii privind sistemul public de pensii, așa cum și-au dorit anterior autoritățile, dar nu după o formulă specială cum vor judecătorii. Asta chiar dacă Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea potrivit căreia judecătorul are dreptul la pensie în condițiile Legii nr. 156-XIV din 14 octombrie 1998 privind sistemul public de pensii, scrie bizlaw.md. 

Sursa citată menționează că Astfel, sub pretexul că se dorește executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 25 din 27 iulie 2017, prin care a fost declarat neconstituțional articolul II din Legea nr. 290 din 16.12.2016 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, care prevede că judecătorul are dreptul la pensie în condițiile Legii privind sistemul public de pensii, Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale propune abrogarea acestui articol. Dar, în același timp, se propune o nouă redacție a articolului 32 din Legea cu privire la statutul judecătorului. Astfel, acesta va prevedea că: ”Dreptul la pensie judecătorului i se acordă în conformitate cu condițiile Legii privind sistemul public de pensii”. Nu se precizează însă numărul legii și anul adoptării.

Autorii susțin că aceasta este o modalitate de a integra pensiile acestor categorii de cetățeni în regimul general al pensiilor astfel asigurând tratamentul nediscriminatoriu în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege. Or, conform prevederilor legislației naționale în domeniu, pensia reprezintă un drept bănesc acordat corelativ obligațiilor privind plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat.

În nota informativă se mai menționează că ”obiectivul acestui proiect constă în unificarea condițiilor de pensionare și stabilirea unor criterii unice de pensionare pentru toate categoriile de cetățeni, fiind conforme articolului 16 din Constituție, potrivit căruia toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii și a autorităților publice”, transmite bizlaw.md

În luna februarie, ZdG a scris că, la un an de la reforma sistemului de pensii şi de la promisiunile autorităţilor de majorare şi egalare a pensiilor tuturor categoriilor, 73% dintre cetăţeni trăiesc sub limita pragului de sărăcie, iar judecătorii beneficiază de o pensie care face cât zece pensii medii ale cetăţenilor după ce modificarea sistemului de pensii a fost declarată neconstituţională tot de judecători.

Pensiile privilegiate ale judecătorilor: o pensie cât zece