Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Partidul edilului capitalei a încercat…

Partidul edilului capitalei a încercat să anuleze hotărârea CEC prin care Primăriei Chișinău i-a fost interzisă distribuirea unor materiale publicitare. CSJ a respins recursul declarat de MAN

Sursa: ionceban.md

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins miercuri, 13 septembrie, recursul declarat de Partidul „Mișcarea Alternativă Națională” (MAN) în privința unei decizii a Comisie Electorale Centrale (CEC) prin care Primăria municipiului Chișinău, distribuitorii și difuzorii implicați în procesul de difuzare a materialului publicitar „1000+ proiecte importante pentru Chișinău” au fost obligați să asigure eliminarea acestuia din spațiul public.

Astfel, completul de judecată format din magistrații Aliona Miron, Ion Malanciuc, Aliona Donos, a menținut încheierea din 5 septembrie 2023 a Curții de Apel Chişinău, în cauza civilă la acțiunea în contencios administrativ înaintată de Partidul Politic „Mișcarea Alternativă Națională” împotriva Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova privind anularea hotărârii CEC nr. 1162 din 9 august 2023 „cu privire la sesizarea nr. CEC-7/5708 din 24 iulie 2023”.

La 11 august 2023, Partidul Politic „Mișcarea Alternativă Națională” a depus la Curtea de Apel Chișinău o acțiune în contencios administrativ împotriva CEC, solicitând anularea hotărârii nr. 1162 din 9 august 2023. Curtea de Apel a declarat inadmisibilă cererea MAN.

„În motivarea acțiunii reclamantul a invocat că, la 26 iulie 2023, PP „MAN” a recepţionat adresarea de la CEC prin care a fost solicitată opinia asupra sesizării depuse de persoana terţă PP „PLDM”, cu nr. de înregistrare CEC-7/5708 din 24 iulie 2023, în termen de până la 27 iulie 2023, ora 16:00. În termenul stabilit, PP “MAN” a depus poziţia referitor la sesizarea menţionată, prin care a indicat că nu este vizată direct sau indirect în sesizarea în cauză, nu desfăşoară acţiuni de promovare prin publicitate politică în acel moment şi nu a desfăşurat proceduri interne de desemnare a candidatului pentru alegerile locale generale din 05 noiembrie 2023.

Potrivit reclamantului, în Hotărârea contestată se menţionează de 4 ori PP „MAN”, inclusiv în contextul că Ion Ceban este preşedintele acestui partid. Adiţional se indică direct, ca fapt stabilit şi care nu necesită discuţii suplimentare, că Ion Ceban va fi candidatul din partea PP „MAN” la alegerile locale generale din 05 noiembrie 2023”, a explicat formațiunea politică în fața instanței supreme.

Instanţa de recurs a concluzionat că partidul MAN nu a invocat în niciun mod că ar fi afectat de dispoziţiile actului administrativ individual contestat.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis, în luna august, interzicerea difuzării și distribuirii materialului publicitar „1000+ proiecte importante pentru Chișinău” și a obligat Primăria municipiului Chișinău, distribuitorii și difuzorii implicați în procesul de difuzare a acestuia să asigure eliminarea din spațiul public.

Edilul capitalei Ion Ceban a afirmat că Primăria Chișinău se va conforma, dar va ataca „în toate instanțele” decizia CEC.

Totodată, Ceban a acuzat membrii CEC că „nici nu observă campania electorală începută demult de PAS, care distribuie materiale electorale în toată capitala”.

„În informațiile publice, distribuite de Primărie, nu se regăsesc elemente de agitație electorală ținând cont că aceste materiale sunt elaborate cu mult înaintea perioadei electorale și mai exact aproximativ de 2 ani”, a susținut primarul.

Decizia a venit în contextul examinării de către membrii CEC, în ședința din 9 august, a unei sesizări depuse de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în care au fost invocate pretinse acțiuni ilegale ale primarului general al municipiului Chișinău.

Fiind examinat conținutul materialelor publicitare menționate în sesizare, Comisia a concluzionat că acestea conțin elemente de agitație electorală și că au fost produse, distribuite și difuzate cu utilizarea directă și indirectă a resurselor administrative. Potrivit hotărârii CEC, utilizarea abuzivă a resurselor publice prin emiterea diverselor materiale publicitare (audio, video, imprimate, publicitate stradală), cu conotație electorală, reprezintă o utilizare a resurselor administrative în detrimentul altor potențiali competitori electorali și din contul contribuabililor.

„În consecință, astfel de acțiuni sunt o sfidare a sistemului de finanțare echitabilă a campaniilor electorale ca element cheie a statului de drept. De menționat, că de principiu Comisia nu neagă necesitatea sau oportunitatea informării generale și țintite a publicului asupra activității autorităților publice, ca să fie vizibile și reușitele acestora, inclusiv utilizând metodele puse la dispoziție prin Legea nr. 62/2022 cu privire la publicitate. Totuși, acestea urmează a fi efectuate într-o manieră obiectivă și proporțională, fapt care ar asigura inclusiv o eficiență de utilizare a resurselor publice. Comisia a atras atenția că potrivit art.13 alin. (4) lit. b) din Legea nr.62/2022 cu privire la publicitate, realizările manageriale și/sau obiectivele realizate de entități din sectorul public nu pot fi calificate drept mesaje de interes public”, potrivit CEC.

Astfel, ținând cont de noile prevederi legale în domeniul difuzării mesajelor de interes public, precum și faptele stabilite în urma examinării sesizării discutate în cadrul ședinței publice, Comisia a comunicat că va transmite hotărârea Cancelariei de Stat pentru aducerea la cunoștință a autorităților administrației publice locale și cele centrale în vederea „neadmiterii producerii abaterilor similare, dar și pentru intensificarea eforturilor în vederea creării Consiliului privind mesajele de interes public”.

Totodată, având în vedere faptul că în procesul de examinare a sesizării au fost stabilite elemente de utilizare a  resurselor administrative care au implicat utilizarea resurselor umane, logistice și financiare publice, hotărârea urma să fie remisă și în adresa Curții de Conturi, Ministerului Finanțelor și Ministerului Afacerilor Interne pentru cunoștință și, „după caz, adoptarea măsurilor de rigoare”.

Ion Ceban este fondatorul și președitele partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), înregistrat în ianuarie 2023 la Agenția Servicii Publice (ASP).

Alegerile locale urmează să aibă loc pe 5 noiembrie 2023.

În 2019, alegerile pentru Primăria Chișinău au fost câștigate de candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, care l-a învins pe candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, cu un avantaj de 11 294 de voturi.

Ion Ceban a devenit primul candidat al unui partid de stânga, ales primar al municipiului Chișinău. După victoria sa, acesta a promis public că se retrage din PSRM și nu va face politică, fiind primar al tuturor chișinăuienilor. În 2022, Ceban a anunțat că-și lansează „Partidul Mișcarea Alternativă Națională” și că va candida, în 2023, pentru al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău.