Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a interzis primăriei Chișinău…

CEC a interzis primăriei Chișinău difuzarea și distribuirea unor materiale publicitare. Ion Ceban: „Nu se regăsesc elemente de agitație electorală”

Sursa: Ion Ceban/Facebook

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis interzicerea difuzării și distribuirii materialului publicitar „1000+ proiecte importante pentru Chișinău” și a obligat Primăria municipiului Chișinău, distribuitorii și difuzorii implicați în procesul de difuzare a acestuia să asigure eliminarea din spațiul public.

Edilul capitalei Ion Ceban a afirmat că Primăria Chișinău se va conforma, dar va ataca „în toate instanțele” decizia CEC.

Totodată, Ceban a acuzat membrii CEC că „nici nu observă campania electorală începută demult de PAS, care distribuie materiale electorale în toată capitala”.

„În informațiile publice, distribuite de Primărie, nu se regăsesc elemente de agitație electorală ținând cont că aceste materiale sunt elaborate cu mult înaintea perioadei electorale și mai exact aproximativ de 2 ani”, susține primarul.

Decizia vine în contextul examinării de către membrii CEC, în ședința din 9 august, a unei sesizări depuse de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în care au fost invocate pretinse acțiuni ilegale ale primarului general al municipiului Chișinău.

Fiind examinat conținutul materialelor publicitare menționate în sesizare, Comisia a concluzionat că acestea conțin elemente de agitație electorală și că au fost produse, distribuite și difuzate cu utilizarea directă și indirectă a resurselor administrative. Potrivit hotărârii CEC, utilizarea abuzivă a resurselor publice prin emiterea diverselor materiale publicitare (audio, video, imprimate, publicitate stradală), cu conotație electorală, reprezintă o utilizare a resurselor administrative în detrimentul altor potențiali competitori electorali și din contul contribuabililor.

„În consecință, astfel de acțiuni sunt o sfidare a sistemului de finanțare echitabilă a campaniilor electorale ca element cheie a statului de drept. De menționat, că de principiu Comisia nu neagă necesitatea sau oportunitatea informării generale și țintite a publicului asupra activității autorităților publice, ca să fie vizibile și reușitele acestora, inclusiv utilizând metodele puse la dispoziție prin Legea nr. 62/2022 cu privire la publicitate. Totuși, acestea urmează a fi efectuate într-o manieră obiectivă și proporțională, fapt care ar asigura inclusiv o eficiență de utilizare a resurselor publice. Comisia a atras atenția că potrivit art.13 alin. (4) lit. b) din Legea nr.62/2022 cu privire la publicitate, realizările manageriale și/sau obiectivele realizate de entități din sectorul public nu pot fi calificate drept mesaje de interes public”, potrivit CEC.

Astfel, ținând cont de noile prevederi legale în domeniul difuzării mesajelor de interes public, precum și faptele stabilite în urma examinării sesizării discutate în cadrul ședinței publice, Comisia va transmite hotărârea Cancelariei de Stat pentru aducerea la cunoștință a autorităților administrației publice locale și cele centrale în vederea „neadmiterii producerii abaterilor similare, dar și pentru intensificarea eforturilor în vederea creării Consiliului privind mesajele de interes public”.

Totodată, având în vedere faptul că în procesul de examinare a sesizării au fost stabilite elemente de utilizare a  resurselor administrative care au implicat utilizarea resurselor umane, logistice și financiare publice, hotărârea va fi remisă și în adresa Curții de Conturi, Ministerului Finanțelor și Ministerului Afacerilor Interne pentru cunoștință și, „după caz, adoptarea măsurilor de rigoare”.

Ion Ceban este fondatorul și președitele partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), înregistrat în ianuarie 2023 la Agenția Servicii Publice (ASP).

Alegerile locale urmează să aibă loc pe 5 noiembrie 2023.

În 2019, alegerile pentru Primăria Chișinău au fost câștigate de candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, care l-a învins pe candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, cu un avantaj de 11 294 de voturi.

Ion Ceban a devenit primul candidat al unui partid de stânga, ales primar al municipiului Chișinău. După victoria sa a promis public că se retrage din PSRM și nu va face politică, fiind primar al tuturor chișinăuienilor. În 2022, Ceban a anunțat că-și lansează „Partidul Mișcarea Alternativă Națională” și că va candida, în 2023, pentru al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău.