Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Marina Tauber rămâne în arest…

Marina Tauber rămâne în arest la domiciliu. Curtea de Apel Chișinău a respins recursurile înaintate de apărători și procurori

Sursa foto: Facebook/Marina Tauber

Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, vizată în două cauze penale, rămâne în arest la domiciliu. Avocatul Marinei Tauber, Iulian Balan, a declarat pentru Ziarul de Gardă că magistrații Curții de Apel Chișinău au respins luni, 29 mai, recursurile depuse de avocați și procurori în privința încheierii Judecătoriei Ciocana din 18 mai, prin care Marinei Tauber i-a fost prelungit mandatul de arest la domiciliu cu încă 20 de zile.

„Arestul meu la domiciliu a rămas în vigoare, din păcate”, a anunțat Tauber în fața susținătorilor Partidului „Șor”, după ședința de la Curtea de Apel Chișinău din 29 mai.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Iulian Balan, avocatul deputatei Marina Tauber, a declarat că magistrații Curții de Apel Chișinău „au respins recursurile procuraturii și ale apărării și au lăsat fără modificări soluția Judecătoriei Ciocana – 20 de zile de arest la domiciliu”. Procuratura Anticorupție nu a răspuns deocamdată la solicitarea ZdG pentru a oferi mai multe detalii privind recursul înaintat de procurori.

Săptămâna trecută, deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară. Parlamentul a încuviințat, pe 26 mai, ridicarea imunității parlamentare a deputatei, în vederea arestării și trimiterii în judecată penală a acesteia pentru trei capete de acuzare.

Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber a fost reținută pe 1 mai la Aeroportul Internațional Chișinău în rută spre Tel Aviv, Israel. Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), la baza reținerii a stat ordonanța procurorului din cadrul PA, emisă pe 1 mai, pe motiv că Tauber „a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate” în privința acesteia.

Judecătoria Ciocana a decis a doua zi, 2 mai, plasarea în arest la domiciliu pentru 20 de zile a deputatei, după ce procurorii anticorupție au prezentat probe care ar demonstra „încălcarea tuturor restricțiilor” de către deputată, impuse în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.

Acuzatorul de stat Ghennadi Epure a menționat că urmărirea penală în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor”, în care este vizată deputata Marina Tauber, este la etapa finală, urmând ca dosarul să fie transmis în instanța de judecată.

Tauber este vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”. Pe 05 ianuarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura preventivă – liberarea provizorie sub control judiciar și a stabilit următoarele condiții:

  • să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță;
  • să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv și
  • să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție.

La 15 februarie 2023, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) a respins cererea avocaților privind revocarea măsurii preventive – liberarea provizorie sub control judiciar. Dar la 22 februarie 2023, Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a admis recursul avocaților în interesele învinuitei Tauber Marina, casând încheierea Judecătoriei Ciocana din 15 februarie 2023, astfel, revocându-i obligațiile stabilite anterior prin decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău din 05 ianuarie 2023.