Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ședință importantă la CSM:…

VIDEO Ședință importantă la CSM: Candidații promovați de CSM la funcții de conducere în mai multe instanțe din țară

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se întrunesc în ședință. Astăzi, 28 iulie, urmează să fie aleși câștigătorii concursurilor pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte în cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Curții de Apel (CA) Chișinău și Bălți, dar și a altor instanțe din R. Moldova.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să examineze în ședințele din 28 și 29 iulie 16 subiecte.

17:21. Ședința CSM din 28 iulie iulie s-a încheiat.

17:20. Cu 8 voturi pro 1i 4 contra, Petru Triboi a fost promovat de CSM la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ungheni. Candidatura acestuia pentru numire urmează a fi expediată către președintele Republicii Moldova.

Voi face față funcției”, a declarat Tribui după ce a aflat rezultate concursului.

Petru Triboi este judecător din 2005, iar în 2014 a devenit președinte al Judecătoriei Nisporeni. Din 1 ianuarie 2017 a fost transferat ca judecător la instanța nou-creată Judecătoria Ungheni.

17:00. Se examinează subiectul cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Judecătoriei Ungheni. La concurs s-au înscris 2 candidați – Mariana Stratan și Petru Triboi.

Mariana Stratan/Judecătoria Ungheni
Petru Triboi/Judecătoria Hîncești

16:58. Victor Olărescu a fost promovat de CSM la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Hîncești. Candidatura acestuia pentru numire urmează a fi expediată către președintele Republicii Moldova.

16:32. Se examinează subiectul cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Judecătoriei Hîncești. La concurs s-au înscris 2 candidați – Emil Bulat și Victor Olărescu.

Emil Bulat
Victor Olărescu

16:30. Nimenii dintre candidați nu a acumulat voturile necesare pentru funcția vacantă de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. Președintele interimar al CSM a anunțat că va fi organizat un nou concurs. Hotărârea respectivă poate fi contestată în termen de 20 de zile.

15:37. Membrii CSM examinează subiectul cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. La concurs s-au înscris 3 candidați –  Aliona Miron, Roman Pascari și Grigore Manoli.

Judecătorul Roman Pascari își prezintă motivația de a participa la concurs în regim online din motiv că se află în izolare.

Roman Pascari
Aliona Miron
Grigore Manoli

15:08. Nimeni dintre candidați nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi promovat în funcția vacantă de președinte al Curții de Apel Comrat. Hotărârea respectivă poate fi contestată în termen de 20 de zile.

14:36. Se examinează subiectul cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de președinte al Curții de Apel Comrat. În cursă s-au înscris Dmitrii Fujenco și Liudmila Caraianu.

Dmitrii Fujenco
Liudmila Caraianu

14:35. Termenul de desfășurare a concursului pentru suplinirea funcției vacante de președinte al Curții de Apel Bălți a fost prelungit.

14:33. Vladislav Clima, unul dintre magistrații care a menținut ca alegerile locale din 2018 să fie invalide, noul președinte la Curtea de Apel Chișinău. Candidatura acestuia urmează a fi înaintată spre numire către președintele Republicii Moldova.

14:24. Membrii CSM sunt în deliberări pentru a vota cine va acupa fotoliul de președinte al Curții de Apel Chișinău.

13:33. Ședința CSM continuă. Se examinează subiectul de pe ordinea de zi cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de președinte al Curții de Apel Chișinău. În concurs s-au înscris 2 candidați – Iurie Iordan și Vladislav Clima.

Iurie Iordan
Vladislav Clima

13:03. Concursul pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție a eșuat. În cadrul cursei a fost înregistrat un singur candidat – Bejenaru Iurie. Deși președintele interimar al CSM a propus ca termenul de depunere a cererilor pentru concurs să fie lărgit, plenul Consiliului a decis să fie examinat subiectul astăzi. Astfel, candidatura lui Bejenaru Iurie nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi propus Parlamentului ca să fie numit în funcție și urmează a fi organizat un nou concurs.

Bejenaru Iurie

12:50. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au selectat candidatul pentru funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ. Astfel, Tamara Chișca-Doneva va fi înaintată Parlamentului Republicii Moldova pentru a fi numită în fotoliul vacant.

12:40. Membrii CSM sunt în deliberări pentru a decide cine va ocupa funcția de vicepreședinte al CSJ și președinte al Colegiului civil.

12:02. Se examinează subiectul cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ. La respectiva funcție râvnesc 2 candidați – Iurie Bejenaru și Tamara Chișca-Doneva.

12:00. Consilul Superior al Magistraturii a decis înaintarea candidaturii Nadejdei Toma plenului Parlamentului Republicii Moldova pentru a fi numită în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție.

11:50. Membrii CSM sunt în deliberări pentru a decide cine va ocupa funcția de vicepreședinte al CSJ.

11:35. Urmează a fi examinat subiectul de pe ordinea de zi cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului penal. Membrul CSM, Petru Moraru, care este și participant al acestui concurs, a anunțat că își retrage cererea de a participa la acest concurs. De asemenea, Liliana Catan a fost exclusă din cursă, după ce puțin mai devreme declarase că nu va mai participa în contextul în care concursul pentru funcția de președinte CSJ la care și-a înaintat candidatura a eșuat.

Astfel, urmează a fi exmainate candidaturile Nadejdei Toma și Anatolie Țurcan.

11:08. Membrii CSM au plecat în pauză.

11:07. Concursul pentru funcția de președinte al CSJ a eșuat. Președintele interimar al CSM a declarat că niciun candidat dintre cei doi nu a întrunit numărul necesar de voturi și urmează a fi organizat un nou concurs. Liliana Catan, una dintre candiții ce a aspirat la conducerea Curții Supreme de Justiție, a declarat plenului CSM că la următorul concurs pentru funcția de vicepreședinte CSJ nu va participa.

10:25. Candidații la funcția de președinte al CSJ, Anatolie Țurcan și Liliana Catan, răspund la întrebările membrilor CSM.

10:02. Membrii CSM examinează candidatura celui de-al doilea candidat ce aspiră la funcția de președinte al CSJ, Anatolie Țurcan.

Anatolie Țurcan

09:47. Ședința CSM, unde actualmente se examinează candidatura Lilianei Catan la funcția de președinte al CSJ, a fost întreruptă de membrii Platformei DA. Alexandr Slusari și Dinu Plîngău un „kuliok” în semn de protest.

Liliana Catan

09:33. Membrul CSM, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, a părăsit ședința menționând că „o să urmăresc live”.

09:30. După jumătate de oră de dezbateri, primul subiect privind demersul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari referitor la alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, organizarea și desfășurarea concursului de alegere a președintelui CSM, a fost exclus de pe ordinea de zi.

09:16. Membrii CSM s-au împărțit în două tabere – cei care își doresc numirea președintelui permanent al CSM să fie astăzi și cei care își doresc examinarea acest subiect în altă ședință.

Membrii CSM care au cerut excluderea de pe ordinea de zi numirea președintelui CSM susțin că se aplică duble standarde în contextul în care tot astăzi urmează să fie aleși câștigătorii concursurilor pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte în cadrul Curții Supreme de Justiție, Curții de Apel Chișinău și Bălți, dar și a altor instanțe din R. Moldova.

09:10. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a cerut ca primul subiect de pe ordinea de zi cu privire la demersul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari referitor la alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, organizarea și desfășurarea concursului de alegere a președintelui CSM, să fie eliminat de pe ordinea de zi și să fie examinat în altă ședință.