Principală  —  IMPORTANTE   —   Ultima oră! Concursul pentru suplinirea…

Ultima oră! Concursul pentru suplinirea funcției vacante de președinte al Curții Supreme de Justiție, anulat de CSM. Catan: „Nu voi mai participa”

Concursului pentru suplinirea funcției vacante de președinte al Curții Supreme de Justiție a fost anulat de către Consiliul Superior al Magistraturii.

După aproape 2 ore de discuții, membrii CSM au decis marți în ședință anularea desfășurării concursului pentru suplinirea funcției vacante de președinte al Curții Supreme de Justiție.

Pentru această funcție, în concurs s-au înscris magistrații Liliana Catan și Anatolie Țurcan.

„CSM a decis anularea desfășurării acestui concurs și decide organizarea unui nou concurs”, a declarat președintele interimar al CSM.

După decizia CSM de a anula concursul, judecătoarea Liliana Catan a declarat că nu va mai participa la următorul concurs.

„Mulțumesc pentru încredere. Eu nu o să particip la următorul concurs”, a declarat Liliana Catan.

Liliana Catan

Magistrata susține că nu s-a referit la faptul că nu va participa la următorul concurs pentru funcția de președinte de CSJ ci că nu va mai participa la concursul pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului penal, despre care membrii CSM vor discutat tot în cadrul ședinței de astăzi.

În cadrul concursului anulat de CSM, pentru funcția de președinte al CSJ, s-au înregistrat doi candidați: Liliana Catan și Anatolie Țurcan.

Liliana Catan este judecătoare din 1996, când a fost numită la CA Bălți. În perioada 2005-2013, a activat la CA Chișinău, iar acum este la CSJ. Ea, alături de alți magistrați, a pus punct în dosarul lui Vlad Filat. Totodată, a făcut parte din completul de judecători care, în toamna anului trecut, a dispus rejudecarea cauzei în dosarul în care Veaceslav Platon era condamnat la 12 ani de închisoare. În 2015, în privința acesteia a fost aplicată sancțiunea disciplinară „avertisment”. Șapte hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat aceasta au fost obiect de examinare la CtEDO, conform informaţiilor publicate de Juriştii pentru drepturile omului.

Anatolie Țurcan, unul dintre judecătorii CSJ care în 2018 au pus punctul în dosarul lui Platon, activează ca magistrat din anul 1992, când a fost numit la Ocnița, ulterior transferat în Chișinău. A fost judecător la CA Chișinău și membru al CSM, iar actualmente este magistrat la CSJ. Cinci hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat Țurcan Anatolie au fost obiect de examinare la CtEDO.