Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Lilian Chișca, numit în funcția…

Lilian Chișca, numit în funcția de președinte al ANI. Decretul a fost semnat de Maia Sandu

Sursa foto: ANI

Lilian Chișca a fost numit în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI). Decretul a fost semnat de președinta Maia Sandu pe 22 mai și publicat în Monitorul Oficial al R. Moldova pe 24 mai 2023.

Lilian Chişca este jurist de profesie. În mai 2014, Chișca a fost numit șef al Direcției control al veniturilor și proprietăților a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce, anterior, a fost consultant în cadrul aceleiași direcții. Până a se angaja la CNI, Chișcă a activat în calitate de inspector superior la Centrul Național Anticorupție (CNA), iar anterior a fost consultant în cadrul Camerei de Licențiere din Moldova. În 2017 a fost numit vicepreședinte al ANI.

Pe 7 aprilie 2023, Consiliul de Integritate a aprobat punctajul final obținut de candidații la concursul pentru funcția de președinte al ANI. Potrivit Hotărârii, vicepreședintele ANI, Lilian Chișca, a acumulat cel mai mare punctaj și a câștigat concursul pentru șefia instituției. Pe 20 aprilie, Consiliul de Integritate a validat rezultatele concursului.

Potrivit Legii cu privire la ANI, Autoritatea este condusă de un președinte, asistat de un vicepreședinte, care sunt numiți în funcții de președintele R. Moldova la propunerea Consiliului de Integritate. Durata mandatului președintelui și a vicepreședintelui Autorității este de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Autoritatea Națională de Integritate asigură integritatea în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică și prevenirea corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor. Autoritatea publică este independentă față de alte organizații publice, față de alte persoane juridice de drept public sau privat și față de persoanele fizice, ce funcționează la nivel național ca structură unică.