Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Cine este câștigătorul concursului…

DOC Cine este câștigătorul concursului pentru ocuparea funcției de șef al Autorității Naționale de Integritate

Vicepreședintele Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca. Sursa foto: ANI

Vicepreședintele Autorității Naționale de Integritate (ANI), Lilian Chișca, a câștigat concursul pentru ocuparea funcției de președinte al ANI. Acesta a acumulat 102,75 puncte, iar contracandidatul său, Alexandru Stavinschi, a obținut 98 de puncte. Consiliul de Integritate urmează să valideze rezultatele concursului.

Potrivit Regulamentului de desfășurare a concursului pentru suplinirea funcției de președinte al ANI: „Consiliul, în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării Hotărârii Comisiei de concurs privind punctajul final al candidaților se întrunește în ședință publică și examinează Hotărârile Comisiilor sub aspectul respectării procedurii de desfășurare a concursului”.

Hotărârea Consiliului de Integritate

Consiliul de Integritate a aprobat în aprilie 2022, în ședință extraordinară, cererea de demisie a președintei suspendate a Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci. În toamna anului 2022, Consiliul de Integritate a anunțat declanșarea procedurii de concurs pentru suplinirea funcției de președinte al ANI. La concurs au fost înscriși trei candidați: Lilian Chișca, Alexandru Stavinschi și Veaceslav Guțan. Ultimul a ieșit din concurs după prima etapă, acumulând cel mai mic punctaj la proba scrisă.

Candidații înscriși în concursul pentru șefia ANI (Alexandru Stavinschi, Lilian Chișca, Veaceslav Guțan). Sursa foto: ANI

Lilian Chişcă este jurist de profesie. Cariera sa profesională este strâns legată de instituțiile de stat. În mai 2014, Chișcă a fost numit șef al Direcției control al veniturilor și proprietăților a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce, anterior, a fost consultant în cadrul aceleiași direcții. Până a se angaja la CNI, Chișcă a activat în calitate de inspector superior la Centrul Național Anticorupție (CNA), iar anterior a fost consultant în cadrul Camerei de Licențiere din Moldova. În 2017 a fost numit vicepreședinte al ANI.

CV-ul lui Lilian Chișca