Principală  —  Ştiri   —   Consiliul de Integritate a validat…

Consiliul de Integritate a validat rezultatele concursului pentru funcția de președinte al ANI. Ce urmează

Consiliul de Integritate a validat pe 20 aprilie, cu șapte voturi pro, rezultatele concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI). Concursul a fost câștigat de Lilian Chișca, care ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Autorității.

Demersul privind numirea lui Lilian Chișca în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI) urmează a fi înaintat președintei țării, Maia Sandu, pentru aprobare.

Pe 7 aprilie 2023, Consiliul de Integritate a aprobat punctajul final obținut de candidații la concursul pentru funcția de președinte al ANI. Potrivit Hotărârii, vicepreședintele ANI, Lilian Chișca, a câștigat concursul pentru șefia instituției. Acesta a acumulat 102,75 puncte, iar contracandidatul său, Alexandru Stavinschi, a obținut 98 de puncte.

Potrivit Legii cu privire la ANI, Autoritatea este condusă de un președinte, asistat de un vicepreședinte, care sunt numiți în funcții de președintele R. Moldova la propunerea Consiliului de Integritate. Durata mandatului președintelui și a vicepreședintelui Autorității este de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Concursul pentru suplinirea funcției de președinte al ANI

Candidații înscriși în concursul pentru șefia ANI (Alexandru Stavinschi, Lilian Chișca, Veaceslav Guțan). Sursa foto: ANI

Consiliul de Integritate a aprobat în aprilie 2022, în ședință extraordinară, cererea de demisie a președintei suspendate a Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci. În toamna anului 2022, Consiliul de Integritate a anunțat declanșarea procedurii de concurs pentru suplinirea funcției de președinte al ANI. La concurs au fost înscriși trei candidați: Lilian ChișcaAlexandru Stavinschi și Veaceslav Guțan

Vicepreședintele Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca. Sursa foto: ANI

Lilian Chişcă este jurist de profesie. Cariera sa profesională este strâns legată de instituțiile de stat. În mai 2014, Chișcă a fost numit șef al Direcției control al veniturilor și proprietăților a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce, anterior, a fost consultant în cadrul aceleiași direcții. Până a se angaja la CNI, Chișcă a activat în calitate de inspector superior la Centrul Național Anticorupție (CNA), iar anterior a fost consultant în cadrul Camerei de Licențiere din Moldova. În 2017 a fost numit vicepreședinte al ANI.

Autoritatea Națională de Integritate asigură integritatea în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică și prevenirea corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor. Autoritatea publică este independentă față de alte organizații publice, față de alte persoane juridice de drept public sau privat și față de persoanele fizice, ce funcționează la nivel național ca structură unică.