Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătoria Chișinău a dispus aplicarea…

Judecătoria Chișinău a dispus aplicarea sechestrului asupra Hotelului Național în dosarul Metalferos, în care este investigat fostul deputat, Vladimir Andronachi: „Învinuitul a fost anunțat în căutare, cu aplicarea arestului preventiv în privința acestuia”

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a dispus aplicarea sechestrului pe Hotelul „Național”, în dosarul denumit generic „Metalferos,” în care este investigat fostul deputat, Vladimir Andronachi, anunță Procuratura Generală (PG).

Potrivit PG, Andronachi „este cercetat pentru spălare de bani, precum și pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, însă nu s-a prezentat în fața autorității de investigație, după ce a fost citat repetat”. Prin urmare, învinuitul a fost anunțat în căutare, cu aplicarea arestului preventiv în privința acestuia”.

„Potrivit unui raport al Serviciului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor prezentat către ARBI a CNA și examinate de procurorii PCCOCS, învinuitul este beneficiarul efectiv al companiei care deține Hotelul „Național”, cu valoarea capitalului social estimate în 2018 la suma de 5,5 milioane euro, ceea ce constituie peste 100 milioane lei.

Procurorii menționează că acesta este unul din bunurile sechestrate ale fostului deputat în dosarul „Metalferos,” în vederea ulterioarei confiscări în folosul statului, în contul prejudiciilor cauzate de învinuit, de peste 1,1 miliarde lei”, anunță PG într-un comunicat de presă.

Investigațiile penale continuă, iar persoanele vizate se prevalează de prezumția nevinovăției, mai anunță procurorii de la PG.

Pe 8 iulie 2022, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională de INTERPOL, fiind vizat în dosarul „Metalferos” și în dosarul „Frauda bancară”.

Oamenii legii menționează că la 23 septembrie 2021, Direcția Cooperare Polițienească Internațională a IGP, în baza solicitării Centrului Național Anticorupție, a transmis în adresa Secretariatului General al OIPC Interpol, solicitarea de a-l anunța în căutare internațională pentru arest si extrădare pe Vladimir Andronachi, conform mandatului judecătoresc din 21 septembrie 2021, emis de judecătoria Ciocana mun. Chișinău.

Publicitate
Publicitate

Vladimir Andronachi este bănuit de spălare de bani în dosarul „Metalferos”. Fostul democrat este cercetat penal și în dosarul „frauda bancară”.

Ziarul de Gardă a scris anterior că Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar. Aici apare și numele lui Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al fostului lider al PDM. DETALII AICI

VIDEO/ Dosarul Metalferos: Episodul Vladimir Plahotniuc

Detalii din dosarul „Metalferos”

La 7 februarie 2022, Procuratura Generală a expediat în instanța de judecată o cauză penală disjunsă din dosarul denumit generic „Metalferos”.

În dosarul trimis în judecată calitatea de inculpați le-a fost atribuită la opt persoane, care sunt acuzate că au comis următoarele infracțiuni: Crearea și conducerea unui grup criminal organizat (art.284 din Codul penal); Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari (art.190 alin.(5) din Codul penal) și Spălarea banilor, săvârșită de un grup criminal organizat și în proporții deosebit de mari (art.243 alin.(3) lit.a) și b) din Codul penal).Potrivit acuzației, în perioada anilor 2018-2019, conducătorul grupului criminal organizat în complicitate cu directorul SA „Metalferos” de atunci, a acceptat realizarea planului infracțional elaborat de către conducătorul organizației criminale și a semnat contractele de cumpărare a metalelor feroase și neferoase de către SA „Metalferos” nemijlocit de la agenții economici administrați și gestionați, la direct sau prin persoanele interpuse de către conducătorul grupului criminal organizat, cărora li s-a oferit în mod intenționat un preț esențial avantajos decât celorlalți agenți economici cu care, la fel, au fost semnate nemijlocit de către SA „Metalferos” contracte de livrare a metalelor.

Potrivit procurorilor, în baza contractelor semnate, pe conturile bancare ale agenților economici gestionați prin intermediari și/sau nemijlocit de către conducătorul grupului criminal organizat, SA „Metalferos”, în diferite perioade de timp a transferat mijloace bănești, procurând de la aceste entități metal feros și neferos. Din sumele primite de la SA „Metalferos” în conturile agenților economici gestionați de același conducător al grupului criminal organizat, pe baza contractelor încheiate, acesta a organizat efectuarea transferurilor bănești pe conturile altor agenți economici gestionați prin intermediari tot de către el, în scopul creării aparenței de legalitate, în special de rentabilitate a activității agenților economici gestionați, cu o diferență nesemnificativă între mijloacele bănești primite de la SA „Metalferos” și mijloacele bănești, transferate pentru procurarea metalelor feroase.

Continuând realizarea scopului criminal determinat, conducătorul grupului criminal organizat, știind cu certitudine că prețul real de procurare de la populație – persoane fizice, a metalelor feroase este mult mai redus, având în vedere că întreprinderile pe care le administra prin persoane interpuse, dispuneau de suprafețe special destinate pentru colectarea metalelor, prin persoanele instigate de el, precum și alte persoane la moment nestabilite de către organul de urmărire penală, a organizat și a asigurat prezentarea către băncile comerciale a actelor de achiziție, cu date vădit denaturate cu privire la prețul metalului feros, cu ulterioara scoatere la prețul majorat în numerar a mijloacelor bănești din conturile agenților economici controlați.Ulterior, după ridicarea acestor mijloace bănești, membrii grupului criminal organizat, executând indicația dată de către conducătorul acestuia, i-au transmis aceste mijloace ultimului în circumstanțe de timp și loc nestabilite.

Din sumele de bani primite de la membrii grupului criminal organizat, realizând sarcinile stabilite de conducătorul asociației criminale, conducătorul acestui grup criminal organizat, prin persoanele la moment nestabilite de către organul de urmărire penală, a repartizat mijloacele bănești dobândite pentru metale feroase și neferoase, persoanelor responsabile de cumpărarea acestora de la populație, iar restul mijloacelor bănești dobândite ilegal, le-a împărțit, în circumstanțele de timp și de loc nestabilite, cu liderii și conducătorul organizației criminale.

În consecință, ca urmare a schemelor infracționale implementate, SA „Metalferos” i-a fost cauzat un prejudiciu în proporții deosibit de mari în mărime de 736 511 551,56 lei.

Responsabilii de la PG mai menționează că în privința celorlalte patru grupuri criminale organizate, inclusiv în privința conducătorului organizației criminale, urmărirea penală continuă. La moment procurorii întreprind toate măsurile necesare în vederea identificării tuturor figuranților, administrării probatoriului, precum și, după caz, indisponibilizării bunurilor infracționale, în vederea asigurării confiscării lor.

Autoritățile de drept susțin că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Publicitate
Publicitate