Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   În timp ce jurnaliștii protestează,…

În timp ce jurnaliștii protestează, CSM a aprobat Regulamentul privind modul de publicare hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor

A fost aprobat Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor. Deși pe ordinea de zi era propus spre aprobare regulamentul propus de Centrul pentru protecția datelor cu caracter personal și secretariatul CSM, care conținea mai multe prevederi ce îngrădesc accesul la informațiile în final, s-a votat un alt regulament, propus de Curtea Supremă de Justiție. Marți, în jurul orei 09.00, zeci de jurnaliști, activiști civici și avocați au protestat  la sediul CSM, împotriva votării regulamentului inițial, propus de CSM.

(doc) OFICIAL: Ce prevede Regulamentul aprobat de CSM în pofida protestului jurnaliștilor

Update:

„CSM a votat pentru ceea ce pledează junaliștii, ca să nu fie depersonalizate hotărârile. CSM  a votat ca să nu fie depersonalizate hotărârile cu excepția situațiilor ieșite din comun, divorț, viață privată. Totuși, acest Regulament, adoptat de către CSM este expus într-o versiune cam generală, nu e clar când pot sau nu pot fi depersonalizate hotărârile. Eu sper că aceste lucruri au fost discutate în camera de deliberare a CSM”, a spus Vladislav Giribincea de la CRJM, subliniind că CSM a votat versiunea propusă de CSJ.

 

Zilele trecute, mai multe organizații non-guvernamentale, instituții mass-media și jurnaliști din R. Moldova au venit cu un apel public privind proiectul propus de Centrul pentru protecția datelor cu caracter personal cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești. Semnatarii atenționau că în forma în care a fost propus, proiectul Regulamentului nu poate fi susținut deoarece adoptarea acestuia ar  însemna închiderea sistemului judecătoresc față de public, scăderea și mai mare a încrederii în justiție și anularea progreselor majore ale R. Moldova în asigurarea transparenței sistemului judiciar, realizate începând cu anul 2009.

În apel se menționează că prevederile proiectului de regulament sunt contrare obiectivelor și spiritului Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției pentru anii 2011 – 2016. Mai multe organizații ale societății civile au expediat anterior în adresa CSM mai multe recomandări pentru îmbunătățirea Regulamentului privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor. Niciuna din acele recomandări nu a fost acceptată în proiectul actual. Mai mult, nu se explică nici din care considerente ele nu au fost acceptate, deși se bazează pe cele mai bune practici comparate.