Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Ex-deputatul român Cristian Rizea,…

FOTO Ex-deputatul român Cristian Rizea, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri, eliberat din penitenciarul nr. 13. Declarațiile avocatei fostului parlamentar român

Ex-deputatul român Cristian Rizea, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri a fost eliberat duminică, 2 mai, din detenție din Penitenciarul nr. 13 din Capitală. Potrivit avocatei fostului parlamentar român, eliberarea lui Rizea a avut loc în contextul în care au expirat cele 180 de zile, timp în care o persoană poate fi reținută în vederea extrădării.

Corina Stratan, avocata lui Rizea, a declarat pentru Ziarul de Gardă că extradarea fostului parlamentar român nu a avut loc pentru că apărarea a contestat decretul președintelui R. Moldova privind retragerea cetățeniei, iar judecătorul care examinează dosarul cu privire la extradare lui Rizea a admis cererea avocaților de amânare a ședinței de judecată și a dispus amârea ședinței până când nu va exista o Hotărâre definitivă și irevocabilă în cauza privind contestarea decretului.

A fost eliberat duminică, 2 mai. A expirat termenul de 180 de zile pentru arest în vederea extradării și după procedura penală se prevede maxim 180 de zile poate fi în arest o persoană când e vorba de extradare. Acum, în aceste 180 de zile extradarea nu a avut loc. Extradarea nu a avut loc pentru că noi am contestat decretul președintelui privind retragerea cetățeniei și judecătorul care examinează dosarul cu privire la extradare a admis cererea noastră de amânare a ședinței de judecată și a dispus amârea ședinței până când nu va exista o Hotărâre definitivă și irevocabilă în cauza privind contestarea decretului.

Urmează să fie examinate dosarele cu contestarea decretului președintelui, pe urmă noi am solicitat azil politic și asta tot se află pe rolul instanței de judecată. Dacă o să recunoască că decretul este ilegal, Rizea rămâne cetățean al R. Moldova și nu poate fi extradat. Ce ține de sentința din România este altă procedură – procedura de recunoaștere a sentinței străine și ea va fi executată pe teritoriul R. Moldova”, a declarat avocata Corina Stratan.

Cristian Rizea, fost deputat în Parlamentul României, dat în urmărire internaţională, a declarat anterior că Igor Dodon împreună cu Vladimir Plahotniuc ar fi primit milioane de euro pentru a-i retrage cetășenia R. Moldova. Fostul oficial român declar anterior că „infractorii pe care el i-a dat în vileag au plătit milioane de euro mafiei politice din R. Moldova pentru a-i retrage în mod abuziv cetăţenia”

„Infractorii pe care îi devoalez au plătit milioane de euro mafiei politice din Moldova condusa de Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc pentru a-mi retrage în mod abuziv cetățenia Republicii Moldova”, a reacționat acesta.

La 2 noiembrie 2020, Igor Dodon, i-a retras cetăţenia R. Moldova fostului deputat român, iar la 3 noiembrie 2020 acesta a fost reținut de oamenii legii.

La 31 martie curent, PG a anunțat că ex-deputat român Cristian Rizea, învinuit de procurori de dobândirea cetățeniei R. Moldova cu abateri, a fost prin cu fals în declarații. Tot PG informat atunci că la 30 martie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a ex-deputatului, care a primit cetățenia R. Moldova prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017.

Cristian Rizea se află în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform senținței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Citește și: Ex-deputatul român Cristian Rizea, acuzat că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri, prins cu fals în declarații: dosarul de învinuire, trimis în judecată. Detalii de la PG