Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul președinte al țării Igor…

Fostul președinte al țării Igor Dodon și-a creat un site unde au fost publicate informațiile despre dosarele penale în care este vizat. Reacția Procuraturii Anticorupție

Captură video rlive.md

Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, cercetat în mai multe dosare penale, a anunțat pe 6 decembrie despre lansarea unui site pe care au fost publicate informațiile cu privire la toate dosarele penale deschise împotriva sa. Potrivit lui Dodon, site-ul este lansat pentru ca „toată lumea să se poate familiariza cu materialele cauzelor și să își poată forma propria opinie pe baza documentelor, probelor și faptelor reale”.

În acest sens, Procuratura Anticorupție (PA) declară că această acțiune are un caracter „total politic” și are ca și scop „să discrediteze autoritatea justiției”. PA menționează că va urmări felul în care vor decurge lucrurile și va reacționa după necesitate.

„Așa cum am promis mai devreme, am decis să public informațiile cu privire la toate dosarele penale deschise împotriva mea, la comanda regimului Maiei Sandu. Nu avem nimic de ascuns, și de astăzi lansăm un site, unde toată lumea se poate familiariza cu materialele cauzelor și își poate forma propria opinie pe baza documentelor, probelor și faptelor reale, dar nu a interpretărilor unilaterale.

Pagina web www.cazuldodon.com este deja disponibilă tuturor celor interesați. Informațiile pe site vor fi actualizate permanent, inclusiv vor fi publicate opiniile experților în acest domeniu”, a anunțat fostul președinte al țării Dodon.

Pe sie-ul lui Dodon pot fi analizate șase volume din materialele dosarului, procese verbale și alte materiale. De asemenea, au fost publicate profilurile acuzatorilor Petru Iarmaliuc și Veronica Dragalin. Totodată, pe site au fost publicate informații despre martorii din dosare. Printre aceștia se numără, ex-președintele Parlamentului, deputat al fracțiunii PDM, Adrian Candu, deputații PAS, Lilian Carp și Oazu Nantoi, membrul formațiunii „Congresul Civic” Mark Tkaciuk, fondatorul Platformei DA Andrei Năstase, ex-premierul PDM Pavel Filip și alții.

În acest sens, Procuratura Anticorupție a venit cu o declarație menționând că „va urmări felul în care vor decurge lucrurile și va reacționa în măsura în care va considera că este afectată autoritatea și credibilitatea justiției”.

„Procuratura Anticorupție s-a informat despre lansarea site-ului inculpatului Dodon Igor. Caracterul acestei acțiuni este unul total politic și are ca și scop să discrediteze autoritatea justiției. De asemenea, denotă o strategie de „spălare la față” în mod public și de-a pune presiune pe martori, precum și pe instanța de judecată. Totodată, instituția PA consideră ca fiind incompletă informația plasată pe site de către inculpat și confirmă că la dosar există și alte materiale care susțin acuzarea.

Procuratura Anticorupție consideră că actul justiției trebuie să aibă loc în sala de judecată, sub lupa riguroasă a legii și trebuie să poarte un caracter obiectiv, departe de intențiile populiste și politice.
Instituția Procuraturii Anticorupție nu se va lăsa atrasă într-un joc de circumstanțe și nu va admite ca imaginea și autoritatea procurorilor să fie discreditată de inculpați. PA va urmări felul în care vor decurge lucrurile și va reacționa în măsura în care va considera că este afectată autoritatea și credibilitatea justiției”
, a anunțat PA.

Fostul președinte Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, a fost eliberat din arest la domiciliu prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 18 noiembrie. Fostul șef de stat a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara. Decizia a intrat în vigoare pe 20 noiembrie.

În așa-numitul dosar „kuliok”, fostul președinte al R. Moldova este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă, iar în dosarul „Energocom”, fostul președinte este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Igor Dodon spune că nu înțelege de ce este învinuit, dar se declară nevinovat. „Acest caz va fi predat la facultățile de drept”. Reportaj de la ședința de judecată în dosarul „kuliok”

Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce CA Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, emisă anterior. Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care s-a speculat că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-i transmită lui Cornel.

Secvența video, publicată de fostul deputat Iurie Reniță, este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon declara că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM. Ulterior, Dodon declara public că ar fi jucat un rol în cadrul acelor discuții, cu scopul de a-l debarca pe Plahotniuc de la guvernare.

Igor Dodon este bănuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.