Principală  —  IMPORTANTE   —   Dodon, adus în fața judecătorilor:…

Dodon, adus în fața judecătorilor: aceștia urmează să decidă asupra demersului procurorilor privind arestarea fostului președinte socialist al R. Moldova. Magistrații sunt în deliberări, iar la 15:00 vor pronunța decizia. Dodon: „Voi face declarații, bine? La sfârșit fac declarații!” – VIDEO

Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon a fost adus joi dimineață la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, acolo unde magistrații urmează să examineze în ședință demersul procurorilor anticorupție cu privire la emiterea unui mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele socialistului.

Socialistul Igor Dodon, reținut marți și plasat în izolatorul de detenție preventivă de pe strada Tighina din Capitală, fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, este apărat de către trei avocați – Maxim Lebedinschi, Nicolae Posturusu și Petru Balan.

LIVE TEXT:

Ședința de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a început la ora 10:00.

UPDATE 14:00 Maxim Lebedinschi, unul dintre apărătorii lui Dodon, a anunțat că magistrații urmează să pronunțe decizia privind aplicarea măsurii preventive de arest în privința fostului șef de stat la ora 15:00.

UPDATE 12:45 Magistrații au intrat în deliberări. Urmează să decidă asupra mandatului de arest pentru 30 de zile pentru fostul șef de stat Igor Dodon.

UPDATE 11:40 După o pauză de câteva minute, participanții la ședință au revenit în sala de judecată. În sala a revenit, fiind escortat de mascații CNA, și socialistul Igor Dodon. Fostul șef de stat a menționat că va face declarații pentru presă după ce se va încheia ședința de judecată.

„Voi face declarații, bine? La sfârșit fac declarații”, a menționat Dodon.

UPDATE 11:35 În fața magistraților a fost adus și Petru Merineanu, cumnatul lui Dodon, cel care a fost surprins de procurori în timp ce încerca să înghită o recipisă care confirma o tranzacție de 700 de mii de euro.

Sursa: ZdG

UPDATE 10:35 La câteva minute de la începere, ședința de judecată a fost întreruptă. Într-un comentariu pentru ZdG, unul dintre avocații socialistul Igor Dodon ne-a comunicat că procurorii au prezentat în instanța „mai multe înscrisuri” care, potrivit acuzatorilor, ar justifica solicitarea lor privind emiterea unui mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PSRM.

„Procurorii au adus înscrisuri noi. Poze de pe Facebook și alte documente care în opinia procurorilor ar convinge instanța de a aplica arestul”, ne-a declarat unul dintre avocații lui Dodon.

Cine îl apără pe fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, bănuit inclusiv de trădare de Patrie: un fost membru CEC și un ex-consilier prezidențial, fost avocat al liderului PCRM, Vladimir Voronin. Detalii din dosar


Igor Dodon a fost reținut marți, 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui. Fostul lider al PSRM este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.  

Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre cumnatul ex-președintelui, reținut de procurori în timp ce înghițea o recipisă, și spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, achiziționată vara trecută.