Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine îl apără pe fostul…

Cine îl apără pe fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, bănuit inclusiv de trădare de Patrie: un fost membru CEC și un ex-consilier prezidențial, fost avocat al liderului PCRM, Vladimir Voronin. Detalii din dosar

Foto: ZDG

Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, reținut și plasat în izolatorul de detenție preventivă de pe strada Tighina din Capitală, fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, este apărat de către trei avocați – Maxim Lebedinschi, Nicolae Posturusu și Petru Balan.

Cine sunt cei trei avocați care-i reprezintă interesele lui Igor Dodon:

Maxim Lebedinschi a devenit membru al CEC în iulie 2019, fiind promovat de PSRM. În mandatul de președinte de țară al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi a fost Consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al preşedintelui R. Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul. A fost și consilier municipal din partea PSRM.

Maxim Lebedinschi

Anterior, Lebedinschi a fost unul din avocații preferați de Igor Dodon. Lebedinschi a reprezentat într-un proces firma „Hunter Elit Club”, administrată de apropiaţii lui Igor Dodon și Fabrica de Conserve din Călăraşi, care, în ultimii ani a fost ţinta mai multor procese de judecată. Despre ambele entități, ZdG a scrisa anterior că ar avea legături cu fostul președinte Igor Dodon.  Maxim Lebedinschi este fratele lui Adrian Lebedinschi, deputat socialist şi unul din donatorii formaţiunii în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016. În aprilie 2021, fratele lui Lebedinschi, Secretarul de stat al Ministerului de Interne Cornel Lebedinschi, a fost promovat de PSRM la funcția director al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), pe o perioadă de cinci ani.

Maxim Lebedinschi a fost şi avocatul lui Igor Dodon, în 2013, în procesul pe care liderul socialiştilor l-a avut cu Valentin Krîlov, fostul şef al PSRM, dar şi juristul partidului în mai multe procese.

În 2020, deputatul Iurie Reniță acuza că Lebedinschi ar fi luat un împrumut, nedeclarat în declarația de avere și interese personale, în valoare de 960 de mii de lei, în 3 tranșe, de 200 de mii, 260 de mii și respectiv 500 de mii de lei, de la compania „Exclusiv Media”, care îl are în calitate de fondator pe socialistul Corneliu Furculiță. Ulterior, secretarul general al CEC a confirmat că a făcut un împrumut de la compania „Exclusiv Media”, însă afirma că l-a restituit la scurt timp, iar includerea acestuia în declarația de avere și interese personale nu a fost nevoie, precizând că banii nu au fost destinați nici unei campanii electorale.

Nicolae Posturusu

Nicolae Posturusu a devenit secretar general al Aparatului preşedintelui în noiembrie 2019. În februarie 2020, Posturusu a fost numit și în funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, pe lângă președintele R. Moldova. Ulterior, în decembrie 2020, Posturusu a fost demis din funcția de secretar general al Aparatului președintelui R. Moldova.

Din 2017 până în 2019 acesta a deținut funcția de secretar general adjunct în cadrul Aparatului prezeidențial. Până în anul 2017, acesta a ocupat funcții publice, fiind șef al Aparatului directorului general al Serviciului Vamal din Guvernul Tarlev și șef al Secţiei analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Justiţiei, în timpul Guvernului Grecianîi. În anul 2007, înainte de a ajunge la Ministerul Justiției, Posturusu a fost numit președinte al grupului de lucru tehnic pentru implementarea componentei 4b (Prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul sistemului vamal) privind implementarea Planului Preliminar de țară al Republicii Moldova.

Posturusu a fost și avocatul liderului PCRM, Vladimir Voronin, într-o cauză de chemare în judecată a primarului de Bălți, Renato Usatîi, în anul 2014, când îi cerea edilului să-și ceară scuze publice, să dezmintă acuzațiile aduse liderului comunist și să achite prejudiciul moral în sumă de 1 leu.

În anul 2015, acesta a fost conducătorul unei asociații obștești „Free Thinking”, înregistrată la Ministerul Justiției și care are ca scop „promovarea principiilor democratismului, supremației legii, transparenței și combaterii corupției, apărării și promovării drepturilor omului”.

În 2020, Dorel Musteață, membru al CSM a declarat că doi consilieri, unul al prim-ministrului Ion Chicu și altul angajat în cadrul Președinției R. Moldova i-ar fi cerut lui, dar și altor membri CSM să-și dea demisia. Atunci, Posturusu a declarat pentru ZdG că a discutat cu Musteanță, dar a negat că ar fi cerut demisia acestuia și a altor membri CSM. Detalii aici

Cel de-al trei apărător al lui Igor Dodon, Petru Balan a reprezentat anterior interesele fostului ministru al Agriculturii Eduard Grama, cercetat într-un dosar ce vizează înstrăinarea a 30 de hectare de teren din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, care aparțineau Colegiului Național de Viticultură și Vinificație, aflat în subordinea Ministerului Agriculturii.

Tot Petru Balan l-a apărat în instanță pe Vladimir Baldovici, fostul șef al Agenției Proprietăți Publice (APP) în perioada 2018-2019, cercetat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Noi detalii de la șefa interimară a PA

Percheziții la mai multe locații care aparțin familiei fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon

Procurorii anticorupție au descins marți, 24 mai, cu percheziții la mai multe locații care aparțin familiei fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon. Tot marți, Igor Dodon și încă o persoană au fost reținuți pentru 72 de ore, în timpul percheziţiilor fiind descoperite sume mari de bani şi documente, iar cumnatul lui Igor Dodon, Petru Merineanu a încercat să distrugă unele probe, prin înghiţire. Procurorii anticorupție declară că Dodon și apropiații săi ar fi beneficiat de vacanțe, prin intermediul firmelor turistice din Federația Rusă în valoare de aproximativ 4 milioane de ruble rusești. După 11 ore de percheziții, Dodon a fost escortat din curtea casei sale și a fost dus în izolatorul de detenție preventivă de pe strada Tighina din Capitală. Printre infracțiunile care fac obiectul anchetei se numără și trădarea de Patrie.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție (PA), Elena Cazacov, ne-a comunicat miercuri, 25 mai, că în cadrul PA a fost constituit un grup de lucru format din procurori și ofițeri de urmărire penală care investighează cauza în care este vizat socialistul Igor Dodon. Grupul de lucru este condus de către procurorul anticorupție Petru Iarmaliuc, acuzatorul de stat care conduce și dosarul fostului președinte al Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș.