Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ședință importantă la CSM:…

DOC Ședință importantă la CSM: Cererile unor judecători de a fi promovați în instanțe superioare și nota cu privire la adresarea grupului de judecători de la Ciocana, pe agendă

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să examineze, în cadrul ședinței de marți, 12 mai, mai multe subiecte importante, printre care și nota informativă a Inspecției judiciare, referitor la adresarea grupului de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, prin care se solicită întreprinderea măsurilor în vederea asigurării principiului independenței judecătorului.

Un alt subiect care urmează să fie examinat în ședința CSM de marți este subiectul cu privire la cererile unor judecători și candidaţi la funcţia de judecător cu privire la remitere materialelor Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor şi Colegiului de selecţie, pentru o eventuală promovare sau numire în funcţie.

Cererile unor judecători de a fi promovați în instanțe superioare

Aici se regăsește cererea judecătorului Vladislav Clima, de la Curtea de Apel Chișinău, care solicită remiterea materialelor pentru examinare în Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor şi Colegiul pentru selecţie și cariera judecătorilor pentru promovare în funcție în instanța ierarhic superioară, dar și cererea magistratului Radu Țurcanu, judecător la Judecătoria Chișinău.

Lista solicitanților:

Prin Hotărârea nr. 211/13 din 25 Iunie 2019, Radu Țurcanu a fost înlăturat de la exercitarea funcției administrative în cadrul Judecătoriei Chișinău, până la rămînerea definitivă a hotărîrii emise în baza informației prezentate de judecător.

Fost procuror vizat într-un dosar penal se vrea judecător

Tot pe agenda sedinței CSM de marți este și cererea fostului procuror Andrei Băeșu, care a plecat din sistemul procuraturii în ianuarie și care figurează într-un dosar penal deschis pe fapte de amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare și altor infracțiuni. Băeșu solicită să acceadă în funcția de judecător.

CSM va examina nota informativă a Inspecției judiciare cu privire la adresarea grupului de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana

CSM va examina tot mâine, nota informativă a Inspecției Judiciare din cadrul CSM, referitor la adresarea unui grup de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, prin care se solicită întreprinderea măsurilor în vederea asigurării principiului independenței judecătorului.

În decembrie 2019, un grup de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a semnat un document adresat conducerii R. Moldova și conducerii organelor din Justiție prin care denunță practicile unor procurori. Semnatarii susțin că sunt intimidați, prin diferite metode, să emită decizii ilegale, care ar favoriza acuzatorii de stat, la solicitarea demersurilor privind autorizarea efectuării acțiunilor de urmărire penală, măsurile speciale de investigații sau aplicării măsurilor de arest.

DOC/ Scrisoarea unui grup de magistrați care acuză procurorii de presiuni. Practicile prin care ar fi intimidați

Documentul, semnat de 14 judecători, a fost expediat atunci președintelui R. Moldova, Igor Dodon, președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierului Ion Chicu, ministrului Justiției, Fadei Nagacevshi, membrilor Consiliului Superior al Magistraților (CSM) și președintelui Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Motuzoc.

Cererea AO „Vocea Justiției” referitor la revizuirea hotărîrii prin care CSM a respins cererea judecătorului Mihai Murguleţ de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă

CSM va examina mâine cererea Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției” care solicită Plenului Consiliului Superior al Magistraturii revizuirea Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii din 16 aprilie 2020, prin care s-a respins cererea judecătorului Mihai Murguleţ, referitor la numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă și admiterea cererii cu numirea judecătorului Mihai Murguleţ în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Cererea AO „Vocea Justiției”:

CSM a respins joi, 16 aprilie, cererea de numire a lui Mihai Murguleț în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Mandatul lui Murguleț a expirat în februarie.

În iunie 2019, magistratul Mihai Murguleț de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău, a remis o notă informativă în care a relatat că între 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea șefiei Judecătoriei Chișinău și a Curții Supreme de Justiție (CSJ). Ulterior, la 25 iunie 2019, în baza notei informative, opt judecători au fost înlăturați din funcții de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit hotărârii motivate a CSM de atunci, prin care șapte magistrați au fost înlăturați din funcțiile administrative, iar un judecător a fost revocat din componența Colegiului de Evaluare a CSM, Mihai Murguleț a declarat că atacurile la adresa sa au fost precedate de „tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției” din partea judecătorului Radu Țurcanu, care ar fi „intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile”.

Referitor la președintele CSJ, Ion Druță, magistratul ar fi scris că acesta i-ar fi solicitat „soluționarea unui dosar civil în favoarea unei persoane”, iar după ce a refuzat acest lucru în privința sa ar fi început „atacuri denigratoare”. Atacurile, potrivit lui Murguleț, ar fi avut loc „cu concursul Inspecției judiciare, fiindu-i intentate cauze disciplinare și aplicate două sancțiuni disciplinare”. Ulterior, se arată în hotărârea CSM, Murguleț a vorbit despre faptul că judecătorul Corneliu Guzun i-ar fi transmis că „va avea grijă ca el să nu fie atestat la evaluare, menționțând că nașul său este președintele Colegiului de evaluare”.

Drept urmare a Notei informative, plenul CSM a decis atunci să înlăture din funcțiile administrative pe președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și vicepreședinții Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan, precum și pe inspectorul-judecărtor principal în cadrul Inspecției Judiciare, Nicolae Clima. Prin aceeeași decizie, Oleg Sternioală a fost revocat din funcția de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor
judecătorilor.

Murguleț a acces în sistem în 2015, printr-un decret al președintelui de atunci, Nicolae Timofti.

DOC/ Acuzații fără precedent: Un judecător oferă detalii despre cum se fac presiuni în interiorul sistemului

Agenda completă a ședinței CSM din 12 mai: