Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ședința CC în care…

DOC Ședința CC în care urma să fie examinată sesizarea Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, privind restricționarea participării la alegeri, amânată până pe 19 septembrie

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Judecătorii Curții Constituționale (CC) au amânat examinarea sesizării depuse de reprezentanții Partidului Politic „Șor”, declarat neconstituțional în luna iunie curent, privind restricționarea participării la alegeri pentru o perioadă de cinci ani. Asta după ce Vadim Banaru, unul dintre avocații fostei formațiuni politice, a declarat că Înalta Curte nu are cvorumul necesar pentru a examina contestația. Președintele CC, Nicolae Roșca, a menționat că judecătoarea Domnica Manole nu participă la ședință din motive medicale.

„După o deliberare pe loc, Curtea a decis să amâne ședința până pe data de 19 septembrie, ora 10:00”, a declarat președintele CC, Nicolae Roșca.

Înainte de ședința CC, mai mulți membri și simpatizanți ai formațiunii politice declarate neconstituționale s-au adunat în fața Înaltei Curți pentru a manifesta împotriva modificărilor operate la Codul electoral. La flashmob a participat Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, vizat în mai multe anchete ale Ziarului de Gardă, dar și Marina Tauber, cercetată în două cauze penale.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Autorii sesizării, Marina Tauber, Vadim Fetescu, Petru Jardan, Reghina Apostolova și Denis Ulanov, solicită Înaltei Curți să verifice constituționalitatea legii care prevede că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii CC.

Potrivit legii care a fost votată în lectură finală pe 31 iulie, persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS) în contextul „ajustării cadrului normativ intern” referitor la lichidarea partidelor politice, după ce CC a emis o hotărâre prin care a declarat Partidul Politic „Șor” neconstituțional și l-a dizolvat.

Proiectul de lege mai conține prevederea că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.

Pe 19 iunie 2023 Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat.