Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Parlamentul a decis: Membrii…

DOC Parlamentul a decis: Membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani

Membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale (CC). Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură luni, 31 iulie, de Parlament.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați PAS în contextul ajustării cadrului normativ intern referitor la lichidarea partidelor politice, după ce CC a emis o hotărâre prin care a declarat Partidul Politic „Șor” neconstituțional și l-a dizolvat.

Proiectul de lege mai conține prevederea că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

Totodată, au fost acceptate amendamentele propuse de către deputații din PAS Igor Chiriac și Veronica Roșca, care prevăd majorarea termenului de restricție exercitării dreptului de a fi ales pentru categoriile de persoane prevăzute, de la trei la cinci ani.

„De menționat că, pentru a doua lectură, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a înregistrat un amendament prin care se stipulează clar că organul electoral va putea să constate faptele de corupere a alegătorilor și va putea dispune anularea înregistrării candidatului sau a concurentului electoral.

De asemenea, deputata Olesea Stamate a mai propus completarea Codului penal cu două infracțiuni – coruperea politică pasivă (pretinderea, acceptarea sau primirea de către o persoană publică în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune) și coruperea activă (promisiunea sau oferirea unei persoane publice în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune politică).

Respectiv, coruperea politică pasivă se va pedepsi cu închisoare de până la șapte ani, cu amendă de până la 300 000 de lei, iar coruperea politică activă se va pedepsi cu închisoare de până la șase ani, cu amendă de până la 200 000 de lei. Pentru ambele infracțiuni sunt prevăzute forme agravante”, susțin reprezentanții Parlamentului.

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.

Pe 19 iunie 2023 Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat.

Conform dispozitivului Hotărârii CC, deputații Partidului „Șor” au devenit parlamentari independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare. În plus, fotoliul de deputat care a fost eliberat atunci când Ilan Șor a rămas fără mandat va rămâne vacant pe tot parcursul acestei legislaturi.