Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Procurorul general interimar solicită…

DOC Procurorul general interimar solicită CSM-ului pornirea procedurii disciplinare în privința judecătorului Gheorghe Balan, în contextul sentinței pronunțate în cazul fostului sportiv Ion Șoltoianu

Foto: acum.md

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, sesizează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și solicită pornirea procedurii disciplinare în privința judecătorului din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Gheorghe Balan, în contextul sentinței pronunțate în privința fostului sportiv Ion Șoltoianu, care s-a ales cu o amendă de 1 500 de lei și a fost eliberat din sala de judecată, după ce în martie 2022 a agresat un bărbat în sectorul Botanica al capitalei și a amenințat cu pistolul câinele care-l însoțea.

În sesizarea semnată de procurorul general interimar, în posesia căreia a intrat Ziarul de Gardă, se menționează că acțiunile judecătorului Gheorghe Balan, la adoptarea sentinței în privința lui Şoltoianu, contravin mai multor articole din Codul penal și Codul de procedură penală. Sesizarea a fost transmisă spre examinare la Inspecția judiciară de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii.

„Judecătorul Gheroghe Balan nu s-a conformat legii (…), subminând astfel autoritatea sistemului judecătoresc, diminuând încrederea în justiție”, se arată în sesizare.

Solicitat de Ziarul de Gardă, judecătorul Gheorghe Balan a declarat că va veni cu o reacție după ce va consulta sesizarea depusă de procurorul general interimar.

La sfârșitul lunii octombrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis sentința în privința fostului sportiv Ion Șoltoianu, care în martie a agresat un bărbat în sectorul Botanica al capitalei și a amenințat cu pistolul câinele acestuia. Potrivit Procuraturii Generale, Ion Șoltoianu a fost amendat cu 1 500 de lei pentru huliganism și condamnat la pedeapsa cu închisoare pentru păstrarea ilegală a armei de foc, „însă a fost eliberat din sala de judecată, în legătură cu executarea acesteia”.

„Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis sentința în privința autorității criminale, fost sportiv, învinuit de huliganism agravat și purtarea armei de foc, inclusiv muniții, fără autorizație.

Potrivit actului judecătoresc, fapta inculpatului de huliganism a fost apreciată ca contravenție, cu aplicarea unei amenzi de 1 500 lei. Iar în ceea ce privește păstrarea ilegală a armei de foc, acesta a fost condamnat la pedeapsa cu închisoare, însă a fost eliberat din sala de judecată, în legătură cu executarea acesteia”, anunță PG.

Pentru păstrarea ilegală a armei de foc, instanța i-a stabilit lui Ion Șoltoianu o „pedeapsă sub formă de un an, trei luni și șapte zile de închisoare, cu executarea ei într-un penitenciar de tip semiînchis”. Pedeapsa a fost redusă la 232 de zile, termenul fiind calculat din momentul reținerii, 13 martie 2022, și până pe 30 octombrie 2022. Astfel, Șoltoianu a fost eliberat, fiindu-i anulat arestul preventiv.

Președintele ședinței de judecată în cadrul căreia a fost pronunțată sentința în cazul lui Ion Șoltoianu este judecătorul Gheorghe Balan.

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au solicitat o pedeapsă de 10 ani închisoare pentru fostul sportiv Ion Șoltoianu. Astfel, procurorul pe caz „consideră neîntemeiată această sentință și o va contesta la Curtea de Apel Chișinău”, anunța anterior PG.

În martie curent, fostul sportiv Ion Șoltoianu a agresat fizic un bărbat în sectorul Botanica al capitalei și a amenințat cu pistolul câinele care-l însoțea. Potrivit Procuraturii Generale, faptele au avut loc în curtea unui bloc. Atunci, învinuitul care are vârsta de peste 50 de ani s-a arătat deranjat de prezența câinelui și, după un schimb de replici, a scos arma și a îndreptat-o spre animalul de companie.

În același timp, procurorii PCCOCS de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații continuă urmărirea penală în privința acestuia pentru faptul că a șantajat oameni de afaceri ca să-i întoarcă datorii inventate în sume de 150.000 euro, 11 milioane lei și 200.000 euro. Potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, acesta se prevalează de prezumția nevinovăției.

ZdG a scris anterior despre trecutul criminal al lui Șoltoianu.

În 2013, fostul sportiv Ion Șoltoianu a fost condamnat la 12 de ani de închisoare pentru omor, păstrare ilegală de arme şi şantaj. Instanța a constatat că în 2011, aflat la terasa unui restaurant din centrul Chişinăului, Şoltoianu l-a împuşcat mortal pe fostul poliţist şi om de afaceri Ion Stratulat. Sportivul a fugit imediat de la locul crimei.

Acesta a fost eliberat în 2019, după ce a obținut o hotărâre de judecată prin care „condițiile inumane și degradante” în care a fost deținut au fost compensate prin reducerea termenului de pedeapsă.