Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Două judecătoare din completul…

DOC Două judecătoare din completul special instituit la CSJ, pentru examinarea contestațiilor împotriva Comisie Pre-Vetting, au depus declarații de abținere. Motivul invocat de președinta interimară a CSJ

Imagine simbol

Componența completului special, instituit în cadrul Curții Supreme de Justiției (CSJ) pentru examinarea contestaţiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei Pre-Vetting, a fost modificată. Decizia vine după ce două magistrate au declarat abținere de la examinarea contestațiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor.

Astfel, președinta interimară a CSJ Viorica Puica și judecătoarea Mariana Pitic vor fi înlocuite în completul special de magistrații Aliona Donos și Boris Talpă – membru supleant.

Anterior membru supleant, magistratul Ion Malanciuc va fi președintele completului de judecată, iar cel de-al treilea membru al completului rămâne Oxana Parfeni. Dispoziția de modificare a componenței completului de judecată special a fost semnată de Viorica Puica la data de 27 octombrie.

Una dintre candidatele la funcția de membră în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care nu a promovat evaluarea integrității, judecătoarea Marina Rusu, a publicat pe rețelele de socializare declarația de abținere de la examinarea cauzei a judecătoarei Viorica Puica.

Președinta interimară a CSJ, care era și președinta completului special, a argumentat că „în timpul completării răspunsurilor” pentru propria procedură de evaluare, fiind candidată la funcția de judecătoare la CSJ, „a constatat că este în imposibilitate de a participa în continuare la examinarea prezentei cauze”.

„(…) Din spiritul acestei norme, în cum cu circumstanțele expuse supra, deduc că, un judecător care este evaluat prin procedura vetting nu poate, în același timp, examina cauze cu privire la procedura pre-vetting”, a indicat magistrata.

Judecătorii Mariana Pitic, Aliona Donos, Boris Talpă și Ion Malanciuc nu au depus cereri pentru privind participarea la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la CSJ.

Oxana Parfeni s-a înscris la concursul pentru funcția de judecător la CSJ, dar s-a retras mai târziu.

Ultimul complet special a fost format pe 1 septembrie, prin dispoziția președintei interimare a CSJ. Totuși, completul special instituit în cadrul CSJ, pentru examinarea contestaţiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei Pre-Vetting, și-a reluat activitatea, în noua componență, după două luni de pauză, pe 26 septembrie.

Membrii CSM i-au intervievat marți, 2 mai, pe judecătorii care au depus cereri privind transferul temporar la CSJ. Astfel, membrii CSM au decis că din cei 14 candidați, 7 să fie transferați, din 10 mai, pentru suplinirea temporară a funcțiilor vacante din cadrul CSJ. Este vorba despre magistrații Aliona Donos, Sergiu Daguța, Ion Malanciuc, Viorica Puica, Oxana Parfeni, Boris Talpă și Ghenadie Eremciuc.

Magistrata Viorica Puica asigură, de la sfârșitul lunii august, interimatul funcției de președintă a Curții Supreme de Justiție.

Joi, 2 noiembrie, CSM a aprobat prelungirea termenului transferului temporar în funcția de judecător al CSJ, „până la ocuparea a cel puțin 11 dintre posturile de judecător al CSJ”, a celor șapte judecători transferați în luna mai.