Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   După două luni, CSJ reia…

După două luni, CSJ reia ședințele de examinare a constestațiilor depuse împotriva Comisiei Pre-Vetting

Sursa: ZdG

Completul special instituit în cadrul Curții Supreme de Justiției (CSJ), pentru examinarea contestaţiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei Pre-Vetting, își reia activitatea, în noua componență, după două luni de pauză.

Ana Tipa. Sursa: Captură de ecran/Youtube.com

Potrivit informațiilor publicate pe pagina web a instanței supreme, marți, 26 septembrie, vor fi examinate patru cereri a candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), iar miercuri – o cerere de revizuire depusă de judecătorul din cadrul CSJ Anatolie Țurcan, care nu a promovat evaluarea integrității și în privința căruia CSJ a emis o decizie de respingere a cererii de contestare a deciziei Comisie Pre-Vetting.

Mâine, la CSJ va avea loc prima ședință de examinare a cererei candidatei la funcția de membru al CSM din rândul non-judecătorilor Ana Tipa. Aceasta a făcut parte din cel de-al doilea grup al non-judecătorilor, înaintați de Parlament. Comisia a anunțat la 10 august despre nepromovarea evaluării. Tipa a refuzat publicarea deciziei de nepromovare. Audierea publică a acesteia și s-a referit la nerespectarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale în diferite perioade de timp. În particular, membrii Comisiei au încercat să clarifice aspectele nedepunerii de către candidată a declarațiilor cu privire la venituri și interese personale pe perioada concediului de îngrijire a copilului, în anii 2014-2016, nedeclarării unor conturi bancare ale unui membru de familie în 2012-2013, dar și a unei donații primite în 2013.

Tot marți, CSJ va desfășura cea de-a patra ședință de examinare a contestației ex-magistratului de la CSJ Iurie Bejenaru și a treia ședință în cauza intentată de judecătoarea din cadrul Judecătoriei Cahul, sediul Taraclia, Marina Rusu.

Unicul candidat la funcția de membru al CSP, în privința căruia au fost reluată examinarea, este procurorul din cadrul Procuraturii Chișinău Gheorghe Graur.

Gheorghe Graur

Ultimele ședințe de judecată în care au fost examinate contestațiile candidaților la funcția de membru în CSP și CSM, care nu au trecut evaluarea integrității, au avut loc la sfârșitul lunii iulie, pe data de 28, când au fost anunțată întreruperea „pentru o perioadă nedeterminată”.

La începutul lunii septembrie, componența completului special, instituit în cadrul CSJ pentru examinarea contestaţiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei Pre-Vetting, a fost modificată.

Schimbările au venit în contextul deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a admite parțial vineri, 25 august, cererile de demisie a doi dintre membrii Completului – președinta interimară a CSJ Tamara Chișca-Doneva și magistratul Ion Guzun.

Astfel, completul special va fi format din: noua președintă interimară a CSJ Viorica Puica, judecătoarele Mariana Pitic și Oxana Parfeni, și membrul supleant Ion Malanciuc.

Viorica Puica a precizat că membrii desemnați anterior – Mariana Pitic și Ion Malanciuc – își continuă activitatea în cadrul completului special potrivit legislației.

Completul special al CSJ a dispus pe 1 august reevaluarea a 18 candidați la funcția de membru al CSM și a trei candidați la funcția de membru al CSP. Din complet au făcut parte, pe rând, judecătorii Tamara Chişca-Doneva, Mariana Pitic, Ion Guzun și Ion Malanciuc.