Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Magistrata Viorica Puica, transferată temporar…

Magistrata Viorica Puica, transferată temporar la CSJ, va ocupa funcția de președintă interimară a instanței

Judecătoarea Viorica Puica

Magistrata Viorica Puica va asigura interimatul funcției de președintă a Curții Supreme de Justiție (CSJ). Decizia a fost luat cu vot unanim vineri, 25 august, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în contextul în care cererea de demisie a Tamarei Chișca-Doneva a fost acceptată parțial, iar judecătoarea și-a încetat activitatea de astăzi.

Puica va ocupa funcția de președintă interimară începând de sâmbătă, 26 august, până la încetarea transferului temporar a acesteia la instanța supremă.

„Pornind de la experiența, activitatea profesională, dar și reputația doamnei Viorica Puica, o propun pe dumneaei la funcția de președinte interimar al CSJ. Este și unicul judecător dintre cei transferați temporar de către CSM la CSJ care a depus cerere pentru a participa la concursul pentru ocuparea funcției permanente de judecător în cadrul CSJ”, a declarat raportoarea, membra CSM Maria Frunze.

La începutul lunii mai, șapte judecători au fost transferați pentru jumătate de an în funcția de magistrați ai CSJ.

În primăvara anului 2021, candidatura magistratei Viorica Puică la funcția de judecătoare la CSJ a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

În cadrul ședinței Parlamentului din 12 martie 2021, Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a propus respingerea proiectul de lege privind numirea în funcție a judecătoarei Viorica Puică la CSJ până la atingerea plafonului de vârstă, motivând doar că proiectul de lege, fiind propus votului în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități, nu a acumulat numărul de voturi pentru a fi înaintat spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului. Astfel, cu majoritate de voturi, candidatura magistratei a fost respinsă.

Viorica Puica este judecătoare din 2002 și a activat la Judecătoria sect. Centru din Chişinău. Ea a candidat și anterior la funcția de judecător al CSJ. În 2007, Viorica Puica a fost desemnată cel mai bun judecător din R. Moldova.

Judecătoarea a avut anterior mai multe discursuri critice privind sistemul judecătoresc din R. Moldova.

Citiți aici un interviu acordat pentru ZdG în noiembrie 2019: „Judecătorii sunt puternici prin statutul lor și nu au nevoie de relații cu politicienii sau cu oameni de afaceri ca să devină puternici”