Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Când ar putea fi…

DOC Când ar putea fi votat proiectul privind modificarea Legii Procuraturii. Detalii despre noile prevederi

Proiectul de hotărâre privind modificarea Legii Procuraturii, care a fost avizat pozitiv de către Guvern, astăzi, 13 septembrie, ar putea fi votat în lectură finală în prima jumătate a săptămânii viitoare. Asta spune premierul Maia Sandu, care susține că blocul ACUM a primit asigurări de la partenirii de coaliție că proiectul va fi votat în plen. Totodata, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că au fost făcute noi modificări la proiectul inițial.

Potrivit premierului, Maia Sandu, proiectul de hotărâre privind modificarea Legii Procuraturii ar putea fi votat, în doua lecturi, în plenul Parlamentului de la Chișinau, în prima parte a săptămânii viitoare.

„Am primit asigurări că legea va fi votată. Ar urma să se întâmple chiar în prima parte a săptămânii viitoare. Urmează să vedem ce se va întâmpla”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit ministrului de Justiției, Olesea Stamate, au fost făcute noi modificari la Lege.

Astfel, potrivit noilor modificari făcute la Proiect, textul „cel puțin 5 ani în funcția de procuror;” se substituie cu cuvintele „cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător, sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală”.

„ Candidatul trebuie să aibă o experiență de 10 ani în procuratură, avocatură sau judecătorie. Am intervenit pe acest criteriu pentru a lărgi spectrul, pentru ca să poată participa și candidați din afară”, a declarat Olesea Stamate.

Modul în care urmează să fie selectat candidatul pentru functia de Procuror General:

Candidatul la funcția de Procuror General este selectat prin concurs public, care cuprinde următoarele etape:

a) preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției;

b) selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Potrivit noilor modificari, preselecția candidaților la funcția de Procuror General se efectuează de către Comisia constituită de Ministerul Justiției, compusă din ministrul justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anti-corupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Încă un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de Președintele Parlamentului Republicii Moldova.

În activitatea sa, Comisia este asistată de un psiholog. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate.

Dacă legea va fi votată de către Parlament, în lectura finală, concursul organizat de Consiliul Superior al Procurorilor, unde s-au înregistrat șapte candidați pentru funcția de Procuror General, va fi anulat.

Proiectul de lege cu noile modificari îl gasiti AICI.